Нужен ли ни е изкуствен интелект в смартфона и какво можем да правим с него

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2024 в 09:00 20210 0

Honor

Снимка Honor

Ще илюстрираме тези възможности при един от водещите смартфони в тази област – HONOR Magic6 Pro

Изкуственият интелект е една от технологиите на нашето време, която често поляризира мненията. Според мнозина той е следващата технологична революция, според други – заплаха за бъдещето на човечеството, но истината е, че ИИ е тук и ще продължи да се развива с идеята да улеснява ежедневието ни. Затова най-логично е да разберем какво може да ни предложи и разбира се, да се възползваме от тези нови удобства. В този материал искаме да разкрием къде свършва маркетингът и започва истинската добавена стойност на AI. За целта ще илюстрираме тези възможности при един от водещите смартфони в тази област – HONOR Magic6 Pro.

HONOR много се гордее със своята четирислойна архитектура на AI услугите, която умно разпределя обработката между локалното устройство и облака, така че да направи удачен баланс между скорост, мултифункционалност и защита на личната информация. Казано с други думи – голяма част от обработката се извършва на самото устройство, което разполага със собствен LLM (голям езиков модел), за да ви разбира и да не споделя твърде много с облачни услуги на трети страни. Това се случва в MagicOS 8.0, която е базирана на Android 14.

AI, който променя начина на работа със смартфона

AI нововъведенията, които HONOR въведе с представянето на Magic6 Pro, са насочени към разбиране на потребителските намерения и скъсяването на пътя между желание и действие. Веднага прилагаме често срещан пример – ваш приятел ви изпраща съобщение с адрес или името на заведението, където ще се видите. В класическия случай трябва да копирате адреса, да отворите Google Maps, да го поставите и да стартирате навигацията.

Ако разполагате с Magic Portal, обаче, е достатъчно да задържите пръст върху адреса и да го плъзнете към една от двете страни на дисплея, където ще се появят икони на различни приложения, включително Maps. Доста по-бързо и лесно – на практика само с едно движение.
HONOR Magic Portal работи с над 100 приложения и може да направи същата магия в още няколко често използвани сценария. Например, когато гледате снимка и искате да я споделите във Facebook или Instagram, това става по същия лесен начин само с едно приплъзване.

Или харесвате продукт, който сте видели в уеб страница или социалните мрежи и искате да разберете от къде и за колко можете да го купите. Чуквате два пъти върху картинката и плъзвате скрийншота към Google, където веднага ще се изведат подходящи предложения.

Също толкова мощен и полезен е инструментът Magic Text. Той ви позволява лесно да извадите текст от изображения – например телефон или имейл само като го посочите. При това можете директно да се обадите или да изпратите електронна поща на въпросния контакт. Разпознаването на текст от снимка работи без проблем и на български.

Реално през последните няколко години работата на изкуствения интелект в смартфоните беше свързана главно със снимането. Освен очакваната оптимизация на всяко изображение съобразно условията на средата и сцената, Magic6 Pro предлага и друга впечатляваща технология, която ни прави много по-добри фотографи – AI Motion Sensing Capture. Тя слага край на неясните или размазани снимки на спортни събития, деца, домашни любимци и движещи се обекти. Смартфонът сам разпознава добрите кадри и прави снимки в точния момент, така че те да са ясни и да изглеждат като правени от професионалист.

Когато слушате музика или гледате видео, на помощ идва Magic Capsule – малък остров до селфи камерата в горната част на дисплея, който ни дава бърз достъп за управление на възпроизвежданото съдържание, без нужда да търсим и отваряме съответното приложение.

AI, който ни помага да живеем по-добре

Излишно е да се заблуждаваме, че времето, през което използваме смартфона, не нараства постоянно, напротив. Затова от HONOR впрягат на работа цял куп технологии за защита на зрението, които са сертифицирани и от TUV Rheinland. Чрез анализ на околната светлина и времето от денонощието Magic6 Pro умело регулира яркостта на подсветката и цветовата температура. Като прибавим и филтрирането на дразнещата синя светлина, всичко това позволява на организма ни нормално да отделя мелатонин преди лягане и да се наслаждаваме на здрав и зареждащ сън през нощта.

Към удобствата, които правят ежедневието ни по-безпроблемно, трябва да причислим и AI Privacy Call. Технологията анализира нивото на околния шум и настройва силата на звука в слушалката, така че разговорът да си остане личен, а не неволно чут от всички в помещението. Случаите, в които това ще ви спести неудобни въпроси, са безкрайни и можете да благодарите на смартфона, че се грижи за вашето спокойствие и по този начин.

Освен с водещи AI възможности, HONOR Magic6 Pro има спецификациите на флагман във всяко отношение. Подробните му характеристики можете да видите на продуктовата страница. Моделът с право се гордее, че при дебюта си стана първия смартфон, спечелил цели пет награди от DXOMarк, включително за качеството на камерите. Ще намерите HONOR Magic6 Pro при трите мобилни оператора и в големите вериги за електроника.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !