Новите роботизирани поточни линии на Tesla увеличиха капацитета на производството ѝ

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2022 в 10:49 1770 0

Tesla Manufacturing

Снимка Tesla

Tesla Manufacturing

Автомобилната компания на Илон Мъск съобщи за рекордно голяма в историята си месечна продукция. Новината е много добра, след като производството ѝ на електромобили спадна, заради спирането на работата на фабриката в Шанхай, поради разразилата се нова COVID-19 вълна в Китай. Капацитетът и качеството на изкарването на нови коли са ахилесовата ѝ пета спрямо големите автоконцерни.

"През месец юни 2022 година ние постигнахме най-голямата производителност в цялата история на Tesla" - заявиха пред медиите представители на компанията. Не бяха съобщени за какви бройки произведени електромобили става дума, но според анализа на уеб изданието Electrek, това са около 120 хил. електрически автомобила.

Ако компанията успее да запази това темпо или още по-добре - да увеличи производството, то второто полугодие ще се окаже изключително успешно за Tesla. Това ще се постигне благодарение на големите инвестиции и новите роботизирани поточни линии в огромните фабрики в Шанхай и Берлин. Разбира се, ако няма някакви форсмажорни обстоятелства като например усложняване на обстановката в Украйна или не възникне нова COVID-19 пандемия.

Модернизация към автоматизация

В началото на тази година стана ясно, че в гигафабриката на Tesla в Шанхай се е превърнала в най-продуктивния завод за сглобяване на електромобили в света. Тя постига средно време за сглобяване на електрически автомобил малко над 38 секунди (изчислено на базата 24/7). Не е трудно да се изчисли, че гигафабриката "Шанхай" през 2022 г. може да достигне реален производствен капацитет от 1 млн. електромобила годишно.

В края на юни мениджмънтът на Tesla заяви, че през първите две седмици на месец юли ще бъдат спрени поточните линии на гигафабриката в Шанхай. Паузата ще се използва за модернизация на използваните роботизирани машини за сглобяване на електромобилите. Всички работници, служители и специалисти на автомобилната компания на Илон Мъск получиха имейли, с които бяха предупредени за предстоящото събитие.

Въвеждат се нови роботизирани поточни линии от ново поколение, които още по-бързо ще сглобяват електромобилите. След модернизацията Tesla възнамерява да увеличи производството на електрически коли и след края на юли да започне да поставя нови рекорди в това отношение. Компанията възнамерява да започне да произвежда в Шанхай по 22 хил. електромобила седмично. Не се съобщава дали това ще доведе до съкращения и уволнения.

Китай е ключов пазар за Tesla, като се предполага, че по пътищата има около половин милион електромобила на американската компания. Властите в Пекин, все повече се опасяват, че модерните и свързани коли могат да се окажат ефективни шпиони и затова забраняват достъпа им до определени обекти. От началото на юли вече са въведени няколко такива места, до които колите на Tesla не могат да ходят.

Изкуствен интелект на помощ

Едновременно с това Илон Мъск работи върху създаването на хуманоиден робот с кодовото име Optimus. Става дума за машина с изкуствен интелект, която ще се самообучава в извършването на несложни действия в производството на електрическите автомобили, като първият прототип трябва да бъде представен през месец септември тази година, а серийното производство на робота е планирано да започне в началото на 2023 г.

Специалистите на Electrek пресметнаха, че при запазването на сегашния темп на производство до края на годината Tesla ще успее да произведе около 1.2 млн. електромобила. Което е близо, но все още не е в рамките на прогнозите на компанията за ръст от 50% на годишна база. Но с въвеждането на новите роботизирани поточни линии и с използването на робота Optimus, който използва съвременни алгоритми с елементи на изкуствен интелект, можем да станем свидетели на огромен ръст в производството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !