Нова технология увеличава пробега на електромобилите с 25%

Offnews Последна промяна на 13 март 2022 в 16:50 534 0

2020-cw-GettyImages-electricvehicles1

Учени от университета на Централна Флорида разработиха композитен материал, който значително увеличава възможностите на литиевите акумулаторни батерии за електромобили. С помощта на тази нова технология батериите в акумулаторните блокове на електрическите автомобили осигуряват с 25% по-дълъг пробег. Така например, електромобил с пробег 320 километра ще може да пропътува допълнителни 80 км, като специално се подчертава, че с новите батерии неговото тегло си остава същото.

Използван е материал от ново поколение с възможност за натрупване на енергията. В самия захранващ елемент се редуват положително и отрицателно заредени слоеве от въглеродно влакно. Между тях са вмъкнати ивици от въглероден графен плюс няколко вида метални оксиди. След поредица от експерименти изследователите са открили оптималния състав на тези вещества и са създали акумулаторна батерия за електромобили с частични възможности на суперкондензатор.

Учените допълват, че специалните листове от графен, които са прикрепени към слоевете въглеродно влакно, са осигурили повишената способност на новия материал да натрупва заряд. В същото време металните оксиди, нанесени върху прикрепените към тези слоеве електроди са дали възможност да се използва по-високо напрежение и да се постигне по-висока плътност на енергията. При това технологичният живот на акумулаторната батерия също се е подобрил - броят на циклите зареждане и разреждане се е повишил с цели 10 пъти в сравнение с стандартните захранващи елементи за електрическите автомобили.

Засега няма информация каква е цената на новите батерии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !