Нова натрий-йонна батерия се зарежда само за 8 минути и издържа 50 хиляди цикъла на зареждане и разреждане

Offnews Последна промяна на 11 май 2022 в 18:00 713 0

bat

Задава се дефицит на лития и това принуждава производителите на акумулаторни батерии за електромобилите да търся други технологии за производство. Една от алтернативите на литиево-йонните батерии са натриево-йонните, които са по-евтини, по-безопасни и по-достъпни. Американската компания Natron заяви пред медиите, че възнамерява още следващата година да започне масовото производство на своите революционни натрий-йонни батерии с дълъг технологичен живот и свръхбързо зареждане.

Интересно е, че в новите батерии се използва пруско синьо - пигмент, известен още от 18-ти век. Тази суровина е широко достъпна и според Natron, това трябва да доведе до стабилизацията на цените, което ще бъде ключовото преимущество на натрий-йонните батерии при литиевите.

https://youtu.be/jlSNjdyON4o

Разработването на акумулаторна батерия от нов тип е търсене на различни компромиси между многобройни фактори, включително топлинните характеристики, плътността на енергията, изходната мощност, безопасността, времето на зареждане и броят на възможните цикли на зареждане и разреждане. Natron официално заяви, че нейните учени са успели да постигнат висока плътност на енергията, свръхбързо зареждане - от 0 до 99% само за 8 минути и сериозен технологичен живот, по време на който батерията издържа над 50 000 цикъла зареждане и разреждане. Това е от 5 до 25 пъти повече от стандартната литиево-йонна батерия. И още, благодарение на високата си топлинна стабилност, тези батерии са удобни за транспортиране, инсталиране и утилизиране.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !