Mozilla настояна FCC да възстанови мрежовата неутралност

Offnews Последна промяна на 22 март 2021 в 11:00 5790 0

internet

Mozilla изпрати искане до Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) за възстановяване на правилата за мрежова неутралност, които бяха наложени от администрацията на Доналд Тръмп. С писмо до председателя на FCC Джесика Розенворсел производителят на Firefox настоява за защита на доставчиците на интернет услуги, които са принуждавани да блокират, ограничават или таксуват по различена начин трафика си.

Към исканията на компанията се присъeдиняват и други доставчици на интернет услуги като Reddit, Vimeo, Dropbox и Wikipedia. "Ние вярваме, че тези основни предпазни мерки са от решаващо значение за запазването на интернет като свободна и отворена среда, която насърчава иновациите и стимулира икономическия растеж" - пише в писмото до Федералната комисия.

Битката за неутралност на мрежата се води вече повече от десетилетие. През този период Mozilla многократно е настоявала за възстановяване на предпазните мерки и дори е завела дело срещу FCC.

online

Главният юридически директор на Mozilla Ейми Кийтинг е на мнение, че в условията на пандемия нуждата от мрежова неутралност става още по-силна. „В момент, в който класните стаи и офисите се прехвърлят онлайн, е изключително важно правилата да бъдат съчетани със силен държавен надзор, за да се защитят семействата и фирмите“ - посочва тя.

Идеята за мрежовата неутралност е популяризирана за първи път от професора по право в Колумбия Тим Ву. Според него неутралността в интернет трябва да действа на принципа, че доставчиците на интернет услуги (ISP) и правителствата трябва да третират еднакво всички данни, без да се таксуват по различен начин според потребител, съдържание, сайт, платформа, приложение и др.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !