Може ли невронната мрежа да рисува картини по текстово задание и как да подобрим сигурността на домашната безжична мрежа - ще разберем по време на авангардно събитие за технологии с практика в София

Форумът Тechniverse ни учи как да заснемаме триизмерно видео и как се четат автомобилни сензори на състезание по сглобяване на сървъри и урок по дигитални карти

OFFNews.bg Последна промяна на 22 септември 2022 в 13:39 932 0

Форум Тechniverse

Снимка Тechniverse

Форум Тechniverse

Как изкуствен интелект ще рисува картини по текст, как се заснема триизмерно видео и как работят сензорите на автомобилите от 21 век – това са само някои от акцентите в предстоящото технологично събитие от нов вид - „Тechniverse: Завръщане в бъдещето”. То е насрочено за 2 октомври, с начало 10 ч. и програма чак до полунощ в Маймунарника (алеята над колодрум „Сердика”, в парк „Борисова градина”, гр. София). Очаква ни практическа среща с технологии, наука, творчество и развлеченията в една по-разчупена обстановка. Достъпът е свободен – за участие се регистрирайте на techniverse.bg.

“Създаваме Тechniverse като едно събитие за специалисти и визионери, подготвено от знаещите и можещите в областта на информационните технологии. В него хора от различни иновативни среди се включват за общи занимания, в които се запознават в пряк опит с някои от най-футуристичните технологични нововъведения на нашето време. През последните десетилетия дигитализацията е в основата на огромен брой значими промени в обществото ни. А на този форум поставяме фокуса върху онези тенденции и технологии, които са излезли от лабораториите и вече променят живота ни” - споделя Георги Пенков, организатор на събитието.

Тechniverse привлича посетителите, създавайки условия за креативна съвместна работа и взаимодействие под формата на работилници и дискусии. Акцент в събитието са темите, подбрани от Digital Lights, за всичко свързано със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и оптимално планиране на маршрути.

Събитието е подходящо за хора с интереси към STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics), които се вълнуват от инженерна работа и вярват в магията на технологиите. За всички, които виждат научните постижения като „полет на мисълта” и възприемат технологиите като съюзник, а не като заплаха или враг.

Организаторите готвят богата програма със занимания в три направления.

Първото направление се фокусира върху творчеството и изкуствата и включва занимания, свързани с музика, звук, невронни мрежи и графика. Сред тях са дейности като рисуване по текст с изкуствен интелект, смесване на музика и видео на живо, създаване на звук с т.нар. модуларни синтезатори и тракери.

Вторият панел е посветен на инженерната среда и вградените устройства. Включва практическа среща със специализираната магистрала за данни, по която се движат вътрешните команди и известия в автомобилите на 21-ви век, работилница за заснемане на тримерно видео и снимки, състезание по сглобяване на сървър и др.

Третото направление ни среща с неочакваната страна на софтуера. Тук можете да участвате в работилница по създаване на дигитални карти от общодостъпни данни, създаване на shader програми за видеокарта, да се запознаете с програмирането на RISC-V и др.

Организаторите информират, че след приключване на всички занимания по хардуер, софтуер и дигитални изкуства, събитието ще завърши с прожекция на тримерни видеа и парти до полунощ.

„Не сме спирали да възприемаме приложенията на науката като чудеса. Харесваме да държим технологиите в ръка, да виждаме красотата създадена с тях и дори да ги чуваме. Представяме си свят, в който те правят нововъведенията широко достъпни за всички и създават условия за творческа изява и личностно развитие“ – допълва още Пенков.

В програмата на Тechniverse не е предвидена лекционна част, а само преки занимания. Така се скъсява разстоянието между слушател и водещи и се повишава интересът към приложната страна. Всички активности са планирани на открито в Борисовата градина и се водят от доказани в своята област специалисти. В случай на нестабилно време е предвидена зала.

За повече информация:

https://techniverse.bg/programa/

https://fb.me/e/2BnFDUXVp

https://www.linkedin.com/events/6975122469976190976/about/

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !