Мошеници изпращат на жертвите безплатни токени, а след това опустошават техните криптопортфейли

Offnews Последна промяна на 07 декември 2021 в 17:44 253 0

4d932d79df753466d827023df9c98f57

Все по-масово започна използването на маркетинговия ход, известен като airdrop, с помощта на който жертвите се примамват да посетят фишингов сайт.

Мошениците изпращат на притежателите на криптовалутни портфейли свои собствени наскоро измислени токени и ги примамват да посетят фишингови сайтове, създадени с една единствена цел - да се открадне криптовалутата именно от тези цифрови портфейли.

Едно от първите, която обърна внимание на този проблем, бе програмистката с никнейм Shegenerates. Тя съобщи в своя Twitter акаунт, че миналата седмица някой ѝ е изпратил цифрови токени с цена от уж 30 хиляди щ. долара. Всъщност всичко се е оказало лъжа.

Специализираното издание Motherboard допълва, че мошеническата схема е следната: на жертвата се изплащат безполезни цифрови токени, които тя не може да не приеме заради особеностите на блокчейна. Безплатното изплащане на токени или цифрови монети се нарича airdrop и често се използва от разработчиците на нова криптовалута за привличане на по-голяма аудитория. Но в името на получените от Shegenerates токени се съдържало и името на домейн, което е твърде странно. В крайна сметка сайтът се оказа фишингов и най-нахално искал от потребителите разрешение за достъп до техните криптовалутни портфейли. Ако жертвата даде това разрешение, мошениците изтеглят всички цифрови активи от портфейла.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !