Модернизираните AR очила на Apple ще могат да работят без връзка с iPhone

Стефан Николов Последна промяна на 28 февруари 2023 в 18:11 593 0

VR Headset stock

Снимка James Yarema/Unsplash

Модернизираните AR очила на Apple ще могат да работят без връзка с iPhone

Apple експериментира с технологиите за виртуална и допълнена реалност от почти 20 години и има много патенти в тази област. Досегашните резултати от дейността на компанията за момента се ограничават само до филтри и добавяне на елементи при видео или снимки. Но с непрекъснато нарастващата популярност на смесената реалност корпорацията фокусира усилията си в тази област и се очаква, че тази година Apple ще представи нов AR/VR продукт.

Първите очила за добавена реалност Apple Reality Pro, които ще струват около 3000 долара, ще се появят на пазара до края на тази година. Хедсетът ще работи, без да се свързва с iPhone, а текстът ще може да се въвежда чрез виртуална клавиатура, манипулирайки с ръцете във въздуха. По-късно корпорацията от Купертино ще предложи по-евтина модификация на Reality One, с по-слаби характеристики. А сега стана ясно, че флагманският хедсет ще има второ поколение с много по-мощните процесори M3 и M4 на Apple. Това ще повиши производителността на устройството и ще премахне множеството компромиси в работата наприложенията.

Хедсетът за добавена реалност на Apple, който трябва да излезе на пазара това лято, по принцип няма да изисква връзка с iPhone, за да работи, заяви водещият аналитик на Bloomberg Марк Гурман, цитиран и от изданието MacRumors. Това ще бъде основната разлика в сравнение с първото поколение Apple Watch, което задължително изискваше непрекъсната връзка със смартфона, за може да работи пълноценно. Новите AR очила ще могат да синхронизират данните с iPhone и iPad, а приложенията ще се изтеглят на устройството директно от облачната инфраструктура на iCloud.

Новото устройство няма дистанционно управление; вместо това той се управлява от очите и ръцете на потребителя. Въвеждането на текста се извършва с помощта на виртуална клавиатура - потребителят трябва да пише думите буквално във въздуха. Но, както отбелязва Гурман, функцията е "капризна при тестовете". Но при желание е възможно да се свърже смартфон или таблет, за да се използва познатата екранна или хардуерна клавиатура. Според MacRumors новите VR очила на Apple ще имат три екрана – два висококачествени вътрешни дисплея за всяко око с резолюция около 3000 пиксела на инч. Третият дисплей ще бъде с обикновена OLED матрица, който ще се използва като индикатор.

По-опростената версия на новите AR очила може да се появи на пазара през 2024 или 2025 г. Според заявките за търговски марки по-евтината версия ще носи името Reality One. Тя ще бъде последвана от по-скъпото второ поколение Reality Pro, което ще получи процесорите M3 или M4 вместо оригиналния M2. Това ще повиши производителността на устройството и ще премахне многобройните компромиси в приложенията. Въпреки че първият модел използва чипа М2 и допълнителен чип за обработката на добавена и виртуална реалност, той не е достатъчно мощен, за да визуализира например фотореалистични FaceTime аватари за повече от двама души едновременно в реално време.

Първоначалният план е бил да се създаде нещо като "базова станция" за Reality Pro, която да съдържа по-мощен процесор и да се свързва с носимото устройство с помощта на безжичен интерфейс. Разработчиците обаче решават да създадат напълно автономно устройство с външна батерия, която може да се закача на колана или да се поставя в джоба.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !