Миниатюрни камери и роботи навлизат в услугите за отпушване на канали у нас

OFFNews.bg Последна промяна на 26 юли 2022 в 21:43 2260 0

Видеодиагностика на канали

Снимка Pixabay

Видеодиагностика на канали

Дигиталните технологии и иновации променят все повече сфери на живота ни, а поредният сектор, в който те навлизат, оказвайки влияние върху начина на работа и обслужване, е ВиК. От отпушването, през диагностиката на канали, до отстраняването на проблеми и ремонтните дейности – специалистите в този бранш вече дигитализират работата си. Това включа и използването на миниатюрни камери и дори роботи, което може да спестява много време, разходи и труд, както и да реши проблеми, които с традиционните методи могат дори да не бъдат забелязани.

Неотдавна на българския пазар навлезе нов метод за видеодиагностика на канали, базиран на минатюрни високочувствителни камери и специални софтуерни решения, които позволяват тръбите да се огледат в детайли от вътре. Технологията е наложена в България от екипа на специализирания сайт за ВиК услуги Kanal.bg. Камерите имат висока разделителна способност и разполагат с дълги жила, което позволява работа на големи разстояния и дълбочини в канализационната инсталация и дават бързо решение за отпушване на каналите или за отстраняване на евентуални други проблеми.

Новият метод за видеодиагностика включва използването на устройства като „бутаща” камера, чиито обхват на действие е 120 метра и може да работи в тръби от ф 50 до ф 300. Тя е снабдена с електронен брояч на метрите, както и специален софтуер за издаване на протокол и запис. Друго много ефективно устройство е супер тънкият ендоскоп с дебелина 16 мм, който може да записва видео. Екипът на Kanal.bg използва и първата по рода си у нас робитизирана камера за инспекция на тръбопроводи, с възможност за наблюдение на канали с диаметър от 100 – 2000 мм. Тя разполага с кабел с дължина 300 метра и софтуер за видеодиагностика на канали, има електронен брояч на метрите, 10 степенно увеличение на картината (зум), възможност за измерване на наклона, лазерно установяване на промени в диаметъра на тръбата и тяхната големина, измерване на големината на чужди тела в тръбата.

Модерната технология се определя като първа крачка към т.нар. безизкопен ремонт на канали – тенденция, която предстои да промени изцяло работата в този бранш. Технологията е приложима за хоризонтални и вертикални канали и отклонения. Диагностиката може да се приложи преди аварийни или планови ремонти, а в случаи на повреда – да се определи точното ѝ местонахождение. По този начин се проследява и качеството на извършената работа, и могат да се отстранят евентуални пропуски.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !