Microsoft ще инвестира милиарди в OpenAI в продължение на години

Стоян Ненов Последна промяна на 25 януари 2023 в 15:42 1275 0

Microsoft OpenAI

Снимка Microsoft

Microsoft ще инвестира милиарди в OpenAI в продължение на години

Microsoft обяви официално, че ще инвестира милиарди долари през следващите години в компанията OpenAI. Тя нашумя покрай създаването на изкуствените интелекти ChatGPT, DALL-E 2, GTP-3. Фирмата работи и по други проекти в сферата, като очакванията към нея са много големи.

Софтуерният гигант не споделя размера на финансовата инвестиция нито срока на партньорството. Първите коментари обаче са предимно критики към компанията. Причината е, че преди дни Microsoft започна съкращения на 10 000 служители с аргумент, че трябва да свие разходите. Сега се оказва, че тя ще инвестира още повече средства във външна компания.

ИТ гигантът казва, че инвестицията е, за да подкрепя развитието на изкуствен интелект, който е „безопасен, полезен и мощен“. OpenAI ще остане компания с ограничена печалба. Това означава, че по-големият дял от всички приходи и инвестиции, винаги ще се връща към нови проучвания и разработки. А самите инвестиции ще дават не повече от 100-кратна възвръщаемост, като с времето тя може да се свива още.

В блога си Microsoft казва, че основната част от инвестициите на компанията ще са насочени към развитието на системи с изкуствен интелект, интеграцията му със суперкомпютри и внедряването му в собствените продукти на ИТ гиганта. Той вече обяви, че ще внедри алгоритми на OpenAI във всичките си продукти и ще предложи версии на ChatGPT и други системи за бизнеса през клауд платформата си Azure.

Microsoft вече инвестира над 1 млрд. долара в OpenAI. Още през 2019 г. двете компании започнаха своето първоначално партньорство. Около половината от средствата тогава бяха под формата на кредити за Azure, т.е. OpenAI да може да използва клауд платформата без да плаща. Според информация на The New York Time, в периода от 2019 г. до началото на 2023 г. Microsoft вече е инвестирала допълнителни 2 млрд. долара в OpenAI. Софтуерният гигант е и сред основните източници на средства за Стартъп фонда на OpenAI.

Новото партньорство изглежда запазва тези условия, тъй като гласи, че „допълнително ще разшири“ съвместната работа между фирмите. „Започнахме нашето партньорство около споделената амбиция за отговорно развиване на изкуствения интелект и демократизирането му като нова платформа. Следващата фаза на нашето партньорство ще позволи на други разработчици и организации в различни индустрии да имат достъп до най-добрата инфраструктура за изкуствен интелект, модели и инструменти с Azure, за да изградят и използват техните приложения“, казва Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Според източници на Fortune, Microsoft е искала да вземе дял от 49% от OpenAI, което е щяло да даде оценка от 29 млрд. долара на компанията. А софтуерният гигант е щял да получи възвръщаемост на инвестицията в размер на до 10 млрд. долара. Финалната версия на споразумението обаче не включва такива детайли. OpenAI ще продължи да работи със сегашния си статут и ще трябва да отговори на високите очаквания не само за технологиите си, но и да успее да ги превърне в доходоносен бизнес. Тя все още не е на печалба въпреки милиардите, които са инвестирани в нея.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !