Microsoft се изтегля от рекламната платформа на Twitter, Мъск ще ги съди

Стефан Николов Последна промяна на 22 април 2023 в 14:35 642 0

Twitter

Снимка Daddy Mohlala/Unsplash

Microsoft се изтегля от рекламната платформа на Twitter, Мъск ще ги съди

През следващата седмица Microsoft възнамерява да премахне Twitter от своята рекламна платформа, което става близо два месеца след като Twitter обяви, че ще започне да събира минимум 42 хил. долара на месец от потребителите на своя API, сред които са редица най-различни предприятия и изследователски институции.

В началото на месец март Wired съобщи, че потребителите са започнали да получават имейли за новия начин на ценообразуване, като обърна внимание, че ще бъдат засегнати на практика всички.

Разбира се, със своята пазарна капитализация от приблизително 2.15 трлн. щатски долара и около 100 млрд. долара кеш към края на миналата година Microsoft очевидно разполага с достатъчно пари, за да плати на Twitter и според TechCrunch от страна на софтуерния гигант това е по-скоро едно изявление. Засега Microsoft не дава коментари за това свое решение.

По-конкретно, Microsoft съобщи на своите клиенти, че от 25 април тази година Twitter няма да е достъпна през една от платформите за управление на реклами и така клиентите не могат да създават и публикуват туитове през Smart Campaigns.

Това означава, че потребителите вече няма да имат достъп до своя акаунт в Twitter, нито да създават, планират или управляват по друг начин туитове чрез безплатната услуга на Microsoft за управление на социални мрежи. Но компаниите, които използват Microsoft Advertising, както преди имат възможност да управляват и създават съдържание за Facebook, Instagram и LinkedIn чрез платформата.

Собственикът на социалната мрежа Илон Мъск, който няма как да е доволен от този ход, реагира типично в своя стил и съобщи в своя Twitter акаунт, че ще заведе съдебно дело срещу Microsoft.

Главният изпълнителен директор на Twitter, а и на Tesla и SpaceX, очевидно има предвид лицензното споразумение на Microsoft с AI компанията OpenAI, която обучава своите мощни езикови модели на генеративен изкуствен интелект (AI) на базата на огромен масив от разнообразни текстови данни, което всъщност казва и самият чатбот ChatGPT на OpenAI, ако му бъде зададен подобен въпрос. Само че голяма част от тази текстова информация идва именно от Twitter.
По този повод Мъск заяви: „Те са се обучавали незаконно, използвайки без разрешение данните от Twitter. Време е за съдебно дело“.

Има причина за съществуването на вражда между Microsoft и Twitter. Освен че е сключил лицензно споразумение с OpenAI за използването на нейния AI от ново поколение, софтуерният гигант е инвестирал милиарди долари в OpenAI, която Мъск съоснова през 2015 г. и я напусна няколко години по-късно. Тези огромни инвестиции на практика означават, че Microsoft притежава голяма част от OpenAI.

Но така или иначе постъпката на Microsoft идва в твърде неподходящ за Twitter момент, когато Мъск активно работи за привличането на рекламодатели. Според появилите се неофициални съобщения, след като Мъск купи тази социална мрежа, повече от половината от хилядата най-големи рекламодатели са напуснали Twitter. По-късно бе съобщено, че почти всички са се завърнали към тази социална мрежа. Но това е неофициална информация и ще трябва да изчакаме да бъде дадено официално изявление от страна на мениджмънта на Twitter.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !