Microsoft пуска нови инструменти с изкуствен интелект в помощ на лекарите

Мария Иванова Последна промяна на 14 октомври 2023 в 19:36 615 0

Azure Health Bot

Снимка Microsoft

Microsoft пуска нови инструменти с изкуствен интелект в помощ на лекарите

Технологичният гигант Microsoft представи нови продукти с изкуствен интелект (AI), които имат за цел да улеснят достъпа на здравните организации до големите обеми информация, събрана от лекари и медицински специалисти в болниците.

Според последния доклад на Deloitte, здравната индустрия генерира над 30% от общия обем данни в световен мащаб. Това обаче се оказва предизвикателство, тъй като информацията се съхранява в различни системи и формати и около 97% от нея остава неизползвана.

Microsoft обяви, че за справяне с този сериозен проблем е създала специфични инструменти, ориентирани към здравеопазването, в рамките на своята платформа за данни и анализи, наречена Fabric. Тя може да комбинира информация от различни източници като електронни здравни досиета, изображения, лабораторни системи, медицински устройства и др., което позволява на организациите да ги стандартизират и да имат достъп до тях от едно и също място. Microsoft допълва, че новите инструменти ще помогнат да отпадне търсенето в тези източници един по един, което отнема много време.

Компанията представи и нов генеративен чатбот с изкуствен интелект, наречен Azure AI Health Bot, който може да извлича информация както от вътрешните данни на конкретна здравна организация, така и от външни източници като Агенцията по храните и лекарствата и Националните институти по здравеопазване.

Линиша Ваз, която е главен продуктов мениджър в Microsoft Health, обяснява, че новият чатбот може да бъде полезен за служителите в определена организация. Те могат да използват чатбота, за да получат отговори на въпроси как да лекуват конкретно заболяване и какви са вътрешните стандарти и процедури. Пациентите могат да го използват през своя пациентски портал, за да задават въпроси относно симптоми и медицинските термини, с които се сблъскват.

Друго иновативно решение на компанията, наречено "Текстов анализ за здравеопазването" може да идентифицира и извлича съществена медицинска информация от разнообразни неструктурирани източници на данни, като клинични документи и бележки. Линиша Ваз посочва, че този инструмент ще бъде достъпен не само на английски, но и на няколко други езика, включително испански, френски, италиански, немски, португалски и иврит.

Microsoft представи и три нови модела, включени в Azure AI Health Insights, които имат за цел да подпомогнат медицинския персонал в процеса на вземане на информирани решения. Първият от тези модели, наречен "хронология на пациента", предоставя на лекарите бърз поглед над медицинската история на пациента. Този модел използва генеративен изкуствен интелект, за да консолидира информация от различни неструктурирани източници на данни, като така улеснява работата на медицинския персонал.

Вторият модел, използва изкуствен интелект, за да опростява клинични доклади, пълни със сложна медицинска терминология, на език, който пациентите могат да разберат по-добре. Последният модел - Radiology Insights помага на клиницистите и радиолозите като идентифицира грешки и несъответствия в различни доклади. Този инструмент не само открива проблемите, но и предоставя препоръки за последващи действия.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !