Microsoft прехвърля най-добрите си AI специалисти от Китай в Канада

Стефан Николов Последна промяна на 15 юни 2023 в 09:39 298 0

Microsoft

Снимка Turag Photography/Unsplash

Microsoft прехвърля най-добрите си AI специалисти от Китай в Канада

Microsoft премества някои от най-добрите си изследователи по изкуствен интелект от Китай в Канада, което може да доведе до закриването на основната учебна и тренировъчна база за развитие на технологичните таланти в тази азиатска страна. Информацията е на Financial Times, което допълва, че базираната в Пекин Microsoft Research Asia (MSRA) вече подготвя визите за преместването на своите топ-експерти по изкуствен интелект (AI) от столицата на Китай в своя институт във Ванкувър. Според британското издание, Microsoft ще прехвърли в Канада от 20 до най-много 40 AI експерти. От друга страна, предвидените за прехвърляне в Канада китайски AI експерти ще бъдат много по-малко, отколкото се предвиждаше по-рано.

Специалистите от тази област веднага дадоха на тези действия името "Плана Ванкувър". Запознатите със случващото се го описват като отговор на непрекъснато повишаващото се политическо напрежение между САЩ и Китай, както и като защитна маневра за спиране на "краденето на мозъци" от намиращите се в Китай технологични екипи, към което Пекин започна да прибягва, понеже има отчаяна нужда от разработването на собствени версии на силно нашумялия последно време чатбот ChatGPT на компанията OpenAI. След като Financial Times публикува тази информация Microsoft заяви, че указният брой на AI експертите не е точен и че няма нищо подобно на така наречения "План Ванкувър".

В края на миналата седмица софтуерният гигант заяви: "Ние изграждаме нова AI лаборатория във Ванкувър, което е съобразена с работата на MSRA и е проектирана по такъв начин, че да работи най-добре с експертните екипи във Ванкувър. В лабораторията ще работят и други хора от други MSR лаборатории от целия свят, включително и от Китай.

Същевременно двама от AI експертите на MSRA заявиха пред медиите, че наскоро са получили привлекателни предложения за започване на работа в китайски интернет компании, но са отказали да се съгласят и вместо това са кандидатствали за визи, за да могат да се преместят в Канада.

Друг американски експерт от сферата на изкуствения интелект, който също кандидатства за канадска виза сподели следното: "Може би в една друга – трета страна, която не е нито САЩ, нито Китай, ще може да върнем бързото технологично развитие от предишните дни".

Всяко решение за преместване на водещи изследователи от областта на изкуствения интелект рискува да предизвика гнева на Пекин, който от своя страна се опитва да привлече китайските AI специалисти от чужбина в континентален Китай чрез щедри безвъзмездни финансови средства и престижни преподавателски длъжности.

MSRA се открои като рядък пример за сътрудничество между Китай и САЩ във високотехнологичните изследвания. Но двама от водещите китайски изследователи от областта на изкуствения интелект заявиха, че влошаващите се отношения между двете мощни държави и засилващата се параноя, заедно с техните огромни технологични амбиции, осезателно са намалили възможността за съвместната работа с техните колеги на запад и са ги поставили под по-големия контрол от страна на официален Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !