Microsoft постави началото на ерата на Copilot+ PC

Стоян Ненов Последна промяна на 21 май 2024 в 13:33 711 0

Microsoft постави началото на ерата на Copilot+ PC

Снимка Microsoft

Microsoft постави началото на ерата на Copilot+ PC

Преди няколко месеца Microsoft обяви, че през тази година ще стартира ерата на AI PC – персонални компютри с изкуствен интелект. Сега софтуерният гигант реализира обещанието си, като показа нов клас компютри, които нарича Copilot+ PC.

Сложното име може да е малко объркващо, но то цели да символизира симбиозата между изкуствения интелект и хардуера. Това ще са компютри, които са специално разработени да работят с AI максимално ефективно. Съответно ще разполагат и с малко по-различен хардуер. Освен по-мощните централен и графичен процесори, Copilot+ PC моделите ще имат и NPU. Това е невронен процесор, който е разработен само за AI алгоритми, като изискването е да осигурява поне 40 TOPS (трилиона операции в секунда).

Този тип компютри ще предлагат батерия, която издържа цял ден (22 часа гледане на видео или 15 часа сърфиране ви интернет) и ще могат да работят с най-новите и сложни AI модели. С две думи, ще имат доста мощен хардуер и съответно цените им ще отразяват това. Microsoft дава началото на Copilot+ PC с новите модели Surface, като обяви, че и Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo и Samsung също пускат на пазара свои предложения. Цените ще започват от 999 долара.

Какво представлява Copilot+ PC

Microsoft казва, че това ще са устройства с изцяло нова системна архитектура. Тя ще комбинира CPU, GPU, NPU и Azure Cloud, за да осигури на AI моделите пълен набор от хардуерни възможности, за да могат да развихрят своя потенциал. Повечето от алгоритмите ще могат да работят локално на устройството, а при необходимост, ще използват и клауд ресурси. Според Microsoft Copilot+ PC-тата ще предложат до 20 пъти по-голяма изчислителна мощ и 100 пъти по-ефикасна работа с AI модели спрямо 2-в-1 устройства с Windows 11. Тя твърди, че се предлагат до 58% по-добра производителност спрямо Apple MacBook Air 15”.

Партньорството с Qualcomm също се разширява и се увеличава съвместимостта на приложенията на Microsoft с Arm64 процесори. А всеки Copilot+ PC ще има и Microsoft Pluton Security – специален процесор, който дава допълнителни функции за сигурност и защита на данните.

Какво ще ни предложи Copilot+ PC

Много изкуствен интелект, разбира се. Включително и изцяло нови функции. Една от тях е Recall. Чрез нея компютърът ще може да помни всичко, което някога е правено с него и да го извежда като „фотографска памет“. Потребителят ще може да търси файлове, приложения, сайтове, документи и всичко останало. И дори ще може да продължава работата от мястото, докъдето е стигнал.

Потребителят ще има контрол над Recall и ще може да филтрира за кои приложения и данни да има такава памет и кои да не бъдат записвани. Всичко това ще се пази само в компютъра и няма да се споделя с трети лица.

Друга новост е Cocreator. Това е генеративен AI за изображения. Потребителят ще описва какви идеи има и ще може да ги генерира в изображения. Или дори да нарисува на Paint идеята си, а Cocreator ще я превърне в професионално изглеждащ кадър. AI ще помага и при обработката на снимки с Image Creator през приложението Photos.

Приложенията на трети лица също ще могат да се възползват от хардуера на Copilot+ PC-тата. Част от тях, като водещите предложения на Adobe, DaVinci, CapCut и др. вече имат способността да използват NPU модула за максимална производителност на своите AI функции. Първите Copilot+ PC се очакват на пазара още следващия месец.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !