Microsoft обеща правна защита на потребителите на AI Copilot

Мария Иванова Последна промяна на 13 септември 2023 в 17:14 378 0

Microsoft HQ

Снимка Microsoft

Microsoft обеща правна защита на потребителите на AI Copilot

Потребителите на новия AI асистент Copilot на Microsoft вече ще имат по-малко причини за притеснение. Съгласно нова политика на технологичната компания, наречена Copilot Copyright Commitment, тя ще поема юридическата отговорност, в случай че клиентите ѝ бъдат съдени за нарушаване на авторските права при използване на нейните AI продукти.

В блог публикация става ясно, че Microsoft е взела това решение, защото иска да подкрепи клиентите си при използването на нейните услуги. Освен това се посочва, че компанията разбира загрижеността на притежателите на авторски права и е създала предпазни мерки срещу непозволеното използване на защитени произведения.

Microsoft посочва, че ако трета страна подаде иск срещу неин клиент за нарушение на авторските права при използването на Copilot, тя ще плати всяко съдебно решение или споразумение, които произтичат от иска, стига клиентът да е използвал предпазните мерки и филтрите за съдържание.

Политиката важи за платени потребители на продуктите и съдържанието, генерирано под филтрите на Microsoft и вградените ѝ системи за безопасност. “Ние таксуваме търговските си клиенти за Copilots и ако тяхното използване създава юридически проблеми, трябва да направим това наш проблем, а не проблем на клиентите ни” - се посочва в блога на компанията.

Microsoft стартира поредица от генеративни AI услуги, които брандира като Copilot и които са интегрирани в много продукти на компанията. Започвайки с GitHub Copilot през юни 2022 г., който позволява на хората да пишат код, Copilot вече е в Windows 11, браузъра Edge, Teams, Outlook и други корпоративни предложения на технологичния гигант.

Новата политика е част от по-широка програма за ангажименти към клиентите, насърчаваща ги да използват приложенията за AI като Copilot и Bing Chat Enterprise по отговорен начин.

“Вярваме, че светът се нуждае от AI, за да напредне в разпространението на знанието и да помогне за решаването на основни обществени предизвикателства. И все пак е от решаващо значение авторите да запазят контрола върху правата си съгласно закона за авторското право и да получат съответната възвръщаемост от своите творения” - се казва още в блога на компанията.

Microsoft обръща внимание на необходимостта да се гарантира, че съдържанието, необходимо за обучението на моделите на AI, не е концентрирано в полза на една или няколко компании по начин, който би задушил конкуренцията и иновациите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !