Micron започна масово производство на RAM памет по най-съвременния процес 1β

Стефан Николов Последна промяна на 13 октомври 2023 в 15:25 639 0

Micron DDR5 RAM

Снимка Micron

Micron започна масово производство на RAM памет по най-съвременния процес 1β

Micron Technology обяви началото на масовото производство и доставките на 16-гигабитови чипове DDR5 оперативна памет, изготвени по най-напредналия технологичен процес на производителя - 1β (1-beta). На базата на тази памет могат да се създават RAM модули за сървъри и персонални компютри със скорости до 7200 MT/s (MegaTransfers per SECond).

Компанията заяви, че преминаването към 1β технологичен процес с усъвършенствана High-K CMOS технология, четирифазен контрол на тактовата честота и синхронизация на тактовете е довело до 50-процентно увеличение на производителността и 33-процентно увеличение на енергийната ефективност на ват в сравнение с последното поколение оперативна памет.

Изданието Techpowerup напомня, че тъй като броят на процесорните ядра се увеличава, за да отговори на нарастващите изисквания на работните натоварвания в центровете за обработка и съхранение на данни, нуждата от памет с по-голям капацитет и висока пропускателна способност значително нараства. Базираната на 1β технологичен процес DRAM DDR5 памет на Micron със скорост на обмен на данни до 7200 MT/s дава възможност за мащабируеми изчислителни възможности с по-висока производителност за области като обучение и интеграция на изкуствения интелект (AI), генеративен AI, анализ на данни и бази данни в паметта (IMDB) в центровете за данни и клиентските платформи.

"Производството в големи обеми и наличността на 1β DDR5 DRAM за клиентските платформи и платформите за центрове за данни е важен етап в индустрията. Нашето сътрудничество с партньорите ни от екосистемите и клиентите ще допринесе за по-бързото възприемане на тези високопроизводителни памети", каза Брайън Калауей, корпоративен вицепрезидент на Core Compute Design Engineering Group на Micron.

Новите чипове памет на Micron се предлагат с капацитет 16, 24 и 32 Gbit (2, 3 и 4 GB) и осигуряват скорости в диапазона от 4800 до 7200 MT/s. Новата памет ще се предлага както в сървърния, така и в потребителския сегмент. Micron планира да разшири използването на усъвършенствания 1β процес до производството на кристали памет от видовете LPDDR5x, GDDR7 и дори HBM3e, отбелязва производителят.

Може би някой ще си каже, че DDR5-7200 се предлага от доста време, но не бива да се забравя, че всички DDR DIMM плочки оперативна памет, които потребителят купува, са овърклокнати. Когато купуваме RAM памет на G.SKILL или Teamgroup, на етикета на която се вижда DDR4-4000, DDR5-6400 или DDR5-7200, почти сигурно е в тях се използват специално подбрани чипове памет, които първоначално не са били предвидени да работя с подобни високи скорости. Вместо това производителят на модула (плочката) е тествал и специално подбрал бързи чипове памет за нея и гарантира тези скорости.

Micron Technology от друга страна представя една нова технология за производството на DDR5 оперативна памет със скорост 7200 MT/s, която може да достигне много по-висока скорост за обмен на данните.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !