Метавселените ще имат собствени технологични стандарти

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 юни 2022 в 12:37 1544 0

Metaverse Standards Forum

Снимка Metaverse Standards Forum

Metaverse Standards Forum

Метавселените все още са една прекрасна утопия, която технологичните гиганти ни обещават. Тя трябва да представи виртуални светове, с невероятни нива на интерактивност и дори да смеси физическия с дигиталния свят. За изграждането на подобни платформи ще са необходими огромни ресурси, време и технологии. Предвид сложността на концепцията и различните компоненти, които включва, наличието на технологични стандарти ще помогне да се избегне пълен хаос при създаването на отделните системи.

Точно поради тази причина, основните технологични гиганти, заедно с главните организации по стандартизация създават Metaverse Standards Forum. Той ще следи за координацията между двете страни в изграждането на отворени и единни решения, както и за съвместимост между различните платформи. Зад нея застават някои от основните играчи в изграждането на метавселените, като Microsoft, Meta (Facebook), Epic Games, Nvidia, Huawei, Adobe и дори IKEA.

Стандартизираща организация, но не точно

Основен ключов момент е, че новата организация не е поредната такава за стандартизация. Нейната задача е да ускори координацията и комуникацията между вече изградените такива в технологичния сектор и компаниите от индустрията. Казано по друг начин, ролята на Metaverse Standards Forum е да бъде посредник между двете страни.

Идеята е да се изградят следните процеси. Технологичните компании ще предоставят своите изисквания, решения, идеи, експертиза, полезни модели и проекти на новата организация. От своя страна неправителствените дружества по стандартизация ще помагат за координацията между настоящите и изграждането на нови такива. Metaverse Standards Forum ще гарантира съвместимостта на технологиите, терминологията и форматите, които ще се използват от индустрията при изграждането на новите метавселени.

Защо е ключово

Изграждането на метавселени е амбициозна задача, която включва използването на разнообразни технологии и формати. Някои от тях са нови, други са в употреба от години, дори десетилетия. Проблемът е, че досега не са били комбинирани по подобен начин с такава цел – да се създаде изцяло интерактивен виртуален свят. Поради естеството на технологиите, част от тях вече са стандартизирани и са под надзора на съответните неправителствени организации, докато други – не.

Сред примерите са изграждането на триизмерни светове, управление чрез жестове, поглед, глас и др., добавена и виртуална реалности (AR и VR съответно), различно дигитално съдържание, дигитални близнаци, електронна идентичност, разплащания, сигурност и др. Споменахме, че доста от отворените стандарти вече са изработени. Сред тях са например 3D ориентирани API, OpenXR за AR и VR и др.

Други не са, което ще бъде основната задача на новата организация – да засили създаването на такива. С други думи тя ще се занимава с краткосрочните пречки на метавселените, но не и с дългосрочните. Визионерските идеи как този нов формат ще се развива в бъдеще остават в ръцете на технологичните гиганти. Последните ще могат да предлагат предлагат своите идеи и стандарти на Metaverse Standards Forum.

Идеята на метавселените е да се изгради следващата еволюционна стъпка на глобалната мрежа. Тоест, те да бъдат продължение на настоящия интернет. Това ще изисква нови протоколи, както досега това например е HTML, който помага да се изобрази онлайн света в 2D визия. Според Metaverse Standards Forum трябва да се изгради нов такъв, но който да прехвърли интернет в 3D пространството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !