Meta закри звеното за разпространение на интернет по света

Павлин Луканов Последна промяна на 13 декември 2022 в 14:38 921 1

Facebook Aquila

Снимка Facebook

Meta закри звеното за разпространение на интернет по света

През турбулентната за технологичните гиганти 2022 г. Meta осъществява най-драстичните съкращения на служители от създаването си. Това очаквано засяга и голям кръг от дейностите на компанията, все пак в процеса бяха съкратени около 11 хил. работни позиции. Едно от звената, които са закрити изцяло е това за „Свързаност“ (Connectivity). Тази инициатива на Meta започна преди близо десет години, като данните за закриването ѝ са потвърдени от Meta пред Light Reading.

Дейностите на звеното ще бъдат поделени между екипите за инфраструктура и централни продукти. Meta Connectivity (позната преди това под името Facebook Connectivity) води началото си от 2013 г., а целта ѝ бе доста прозаична, да даде онлайн достъп на потребители, които да използват социалните мрежи на компанията.

Така например компанията разработи, но в последствие прекрати проект, включващ автономни дронове, които летят на голяма височина в стратосферата и предлагат Интернет достъп в части от света където няма други опции. Наред с това обаче имаше и планове за създаването на система за сателитен Интернет по подобие на Starlink, чрез система от сателити в ниска околоземна орбита. Служителите работещи върху този проект обаче бяха привлечени миналата година от Amazon.

Засега няма яснота за това защо Meta закрива подразделението, но логично е това да е ефект от широкомащабните съкращения в компанията. Всичко това се случва на дона и на преструктурирането на Meta с акцент върху метавселената, направление, което се очаква да остане на загуба и през предстоящата година.

Иначе отвъд по-амбициозните проекти свързани с дронове, сателити и дори хеликоптери, Meta Connectivity предлага и безплатен достъп до Интернет в развиващи се страни, но само за достъп до Facebook и някои други сайтове. Към октомври миналата година Meta e предоставяла достъп на над 300 млн. потребители. Все пак има и някои противоречия в тази насока след като някои потребители са били таксувани неправомерно заради софтуерни проблеми.

На фона на всичко това успехът на сателитната услуга на Starlink доведе до внезапния края на редица проекти за предоставяне на локален достъп до Интернет в труднодостъпни и недоразвити местности. Един от най-амбициозните планове в тази насока беше стартирания от подразделението на Google X през 2011 г., с който се предвиждаше използването на балони за достъп до голям брой хора, които не са свързани.

Технологията включваше балони, които са в стратосферата и дават възможност на местни телеком оператори да достигнат до повече потребители. Това се предвиждаше като алтернатива на по-скъпото изграждане на наземна мрежа. Проектът обаче беше закрит в началото на миналата година след като не се оказа достатъчно добър по отношение на бизнес модела. Преди това обаче в Африка бяха пуснати 35 балона.

Успешен бизнес модел обаче разработва Starlink, която има над 3000 функциониращи сателита и предлага разширено покритие с достъп за крайни потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

1

Propaganda

17.12 2022 в 00:51

И кво, Африка се оказа, че верно е Африка. Добро утро. Канибала си сака месо, Зуки му пуска некви мегабайти.

Не ползвам ФБ от близо 8 год и се радвам, че компанията, Мета, се срива.