Meta разработва нов по-мощен AI модел, който ще конкурира GPT-4

Мария Иванова Последна промяна на 12 септември 2023 в 16:10 350 0

Meta

Снимка Pixabay

Meta разработва нов по-мощен AI модел, който ще конкурира GPT-4

Технологичният гигант Meta разработва нов AI модел, предназначен да се конкурира с последната версия на големия езиков модел на OpenAI - GPT-4. Очаква се той да бъде няколко пъти по-мощен от пуснатия само преди два месеца езиков модел на компанията - Llama 2.

Новината съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на свои информационни източници. Тя идва в момент, когато почти всички големи технологични компании имат собствени AI модели и Meta се стреми да навакса в конкуренцията.

Според източниците на изданието, новият изкуствен интелект ще стартира през следващата година и ще бъде предназначен главно за бизнеса, подобно на представения наскоро бизнес вариант на популярния чатбот на OpenAI - ChatGPT Еnterprise.

За целта Meta вече работи по изграждането на необходимите центрове за данни и инвестира в най-висок клас чипове на Nvidia - H100, които се използват за обучение на изкуствен интелект. Според Wall Street Journal, този път компанията няма да разчита на облачната платформа Azure на Microsoft (както при Llama 2) и има намерение да обучи новия си чатбот, използвайки собствена инфраструктура. Съобщава се, че по-рано тази година Meta е сформирала работна група за изграждане на модела.

Wall Street Journal информира още, че за разлика от съществуващите в момента модели, като ChatGPT и Google Bard, предстоящият изкуствен интелект на Meta ще бъде с отворен код. За това настоява изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг, вероятно надявайки се по този начин да намали преднината на конкурентите си. По-рано тази година компанията обяви, че ще отвори своя модел Llama 2, правейки го безплатен за научни изследвания и търговска употреба.

Освен, че са безплатни, моделите с отворен код позволяват на потребителите да модифицират и използват AI по начин, който им е най-полезен. Въпреки многобройните ползи от това, съществуват опасения, че те могат да бъдат използвани за злонамерени цели, като разпространение на дезинформация или нарушаване на авторските права. Ето защо, според изданието, адвокатите на Meta са изразили загриженост за потенциалните злоупотреби с AI модела на компанията.

През тази година Meta се е сблъскала с голямо текучество на изследователи в областта на изкуствения интелект заради множеството LLM проекти. Освен това тя е изправена пред предизвикателствата на силната конкуренция в областта на генеративния изкуствен интелект.

През април OpenAI заяви, че не обучава GPT-5 и "няма да го прави за известно време". Но наскоро стана ясно, че Apple ежедневно хвърля милиони долари в собствения си модел на изкуствен интелект "Ajax". Google и Microsoft непрекъснато разширяват използването на AI в своите инструменти, а Amazon иска да създаде гласов асистент, задвижван от изкуствен интелект.

На този фон Meta се надява новият ѝ модел да постигне успех, сравним с пуснатия през март GPT-4 на OpenAI. Той обаче най-вероятно ще се появи след очаквания дебют на новия голям езиков модел на Google - Gemini.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !