Meta предупреди, че е възможно да спре достъпа до Facebook и Instagram в Европа

Offnews Последна промяна на 08 февруари 2022 в 06:38 706 0

meta-facebook-compressed

Meta предупреди, че може да се наложи да спре достъпа до Facebook, Instagram и други свои продукти в Европа, ако не може да обработва потребителски данни както на базирани в САЩ, така и на базирани в Европа сървъри. Предупреждението идва след промяна в европейските закони, която изисква данните на потребителите да се съхраняват и обработват само на европейски сървъри.

В доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Meta посочва, че преносът на данни между държави или региони е “критично” за нейната работа. Компанията споделя и страха си, че ако не е в състояние да прехвърля данни между САЩ и държави в Европа, това може да повлияе на начина, по който в момента предоставя услугите си и способността й да насочва реклами.

Европа има стандартни договорни клаузи за международни трансфери на данни. Както Meta посочва в доклада си, през август 2020 година тя е получила проект за решение от Ирландската комисия за защита на данните, в което се казва, че трансферите на данни на Meta между САЩ и Европа са в противоречие с Общия регламент за защита на данните (GDPR) и трябва да бъдат спряни.

Въпреки, че решението на Ирландската комисия за защита на данните беше само чернова, Meta подозира, че окончателно решение може да бъде издадено през първата половина на 2022 година. Според компанията, ако не може да разчита повече на стандартните договорни клаузи за международни трансфери на данни и ако бъде създадена нова рамка, тя няма да може да предлага много от продуктите си в Европа.

Сред тези застрашени продукти са Facebook и Instagram. Това както посочва Meta, “ще се отрази съществено и неблагоприятно” на нейния бизнес и финансово състояние.

Към този момент всичко това е само предупреждението на компанията и не означава, че непременно ще се случи, но все пак всичко зависи от законовите рамки, които ще постави Европа за международните трансфери на данни.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !