Meta няма да използва потребителски данни от Facebook в ЕС за обучение на технологиите си с изкуствен интелект

Стефан Николов Последна промяна на 17 юни 2024 в 20:37 724 0

Meta AI

Снимка Meta

Meta няма да използва потребителски данни от Facebook в ЕС за обучение на технологиите си с изкуствен интелект

Наскоро се появи информация за това, че Meta планира да използва потребителско съдържание за обучение на функционалностите си с изкуствен интелект. Сега обаче нови данни сочат, че компанията поне временно е преустановила плановете си за Европа.

Решението за това е взето след като регулаторните органи в ЕС отхвърлиха определението за легитимни интереси по отношение на използването на потребителски данни от Facebook и Instagram в Европейския съюз и Европейската икономическа общност. Засега липсват конкретни данни за решението на Meta, но от Ирландската комисия за защита на данните (DPC) публикуваха изявление, в което потвърждават, че компанията е предприела този ход след процес на преговори по отношение на прилагането на изискванията по GDPR.

Европейският център за дигитални права (Noyb) подаде 11 оплаквания в ЕС с намерението за още такива, с цел да попречи на Meta за изпълняване на намеренията ѝ в областта на изкуствения интелект. Първоначално DPC даде разрешение на Meta, но в последствие то е отменено, споделят от Noyb.

Преди време от Meta загатнаха, че предстои въвеждане на нови функционалности с изкуствен интелект в ЕС, включително персонализирани стикери за чатове и сторита, виртуален асистент и т.н. Според компанията обучението върху потребителски данни в ЕС е необходими, за да се отрази индивидуалността на културите и езиците, които са част от Европа.

Преди решението за спиране на използването на съдържание от компанията се надяваха, че ще могат да се възползват от възможността за използване на данните на база на легитимни интереси. Това е така, тъй като те са нужни за подобряване на решенията с изкуствен интелект. Според Noyb и ЕС обаче законовата основа не е в съответствие с GDPR, като норвежката комисия за защита на данни посочва, че най-естественото нещо е изискването на разрешение от страна на потребителите.

Вместо обаче да поискат разрешение от Meta предоставят възможност за отписване до 26 юни. Този процес обаче включва и посочването на причина, което затруднява процеса. Интересно е да се отбележи, че въпреки публикацията на DPC, Meta все още не е обновила условията за използване на услугите. Предстои да видим как ще се развият нещата в това отношение.

Възможно е Meta да ограничи въвеждането на решенията си с изкуствен интелект в Европа, или просто те да не са свързани с регионалните особености на потребителите. Определено обаче е по-добре подходът да е към даване на съгласие за използване на данните, а не опция за отписване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !