MediaTek продължава да е водещ производител на мобилни чипсети

Павлин Луканов Последна промяна на 22 декември 2022 в 11:45 1014 0

Mediatek

Снимка MediaTek

MediaTek продължава да е водещ производител на мобилни чипсети

От няколко години пазарът на мобилни чипсети е по-интересен и динамичен, макар и големите играчите в него да не са много. Сега благодарение на нови данни от компанията за пазарни анализи Counterpoint Research получаваме и представа за разпределението на пазара през третото тримесечие на годината. Те не показват някакви значителни изменения спрямо изминалите тримесечия, което означава, че пазарът до голяма степен е постигнал оптимално за момента разпределение.

Лидер продължава да е тайванската компания MediaTek, която държи 35% дял, което представлява спад на годишна база спрямо 40%. Следва другият основен производител, Qualcomm с дял 31% спрямо 27% за същия период на миналата година. Челната петица се допълва от Apple с 16%, UNISOC с 10% и Samsung със 7%.

От Counterpoint очакват, че доставките на MediaTek ще намалеят през настоящото тримесечие заради ограничаване на поръчки от основните китайски производители на смартфони. Това се дължи на продължаващото разчистване на наличности, слабия пазар в Китай и неприятните икономически условя в световен план. По-голям спад се очаква при чипсетите с 4G модеми.

Спад се очаква през настоящото тримесечие и за Qualcomm, поради същите причини. Добрата новина за компанията е, че следващата флагманска серия смартфони на Samsung Galaxy S23 ще използва изцяло чипсети Snapdragon. Въпреки това все пак през първата половина на 2023 г. ще е слаба заради натрупаните складови наличности.

На другия полюс е Apple, която ще увеличи доставките си на чипове през актуалното тримесечие заради силното търсене на Pro моделите от новата серия iPhone 14, които използват чипсет A16 Bionic. При Samsung се наблюдава спад заради слабото търсене на серията Galaxy S22 в регионите, в които се продават с чипсети Exynos. Иначе компанията предлага още някои популярни модели като Galaxy M33, A33 и A53. И тук четвъртото тримесечие ще е слабо, а началото на следващата година няма да видим нов чипсет от висок клас. Обновяване на портфолиото от среден клас се очаква през второто полугодие на 2023 г.

Последният значителен играч на сцената е UNISOC, като анализаторите прогнозират спад и за тази компания през последното тримесечие. Това е така заради намаленото търсене на бюджетни модели и цялостния спад на китайския пазар. UNISOC продължава да печели дял в ниския клас, като сред клиентите на компанията са realme, HONOR, Motorola, ZTE, TECNO и Samsung.

Като цяло тенденцията за ръст на дела на Apple се запазва, като компанията дължи успеха си на собствените си смартфони чиито дял също расте. Иначе предстои да видим дали в краткосрочен план няма да има изненади и промяна на лидерската позиция като Qualcomm евентуално може да измести MediaTek. Отбелязваме и липсата на подразделението HiSilicon на Huawei, което произвеждаше чипсетите Kirin, но на практика прекрати дейността си заради американските санкции. При всички положение едва ли ще има драстични сътресения на пазара, но очакваме той да се свие още в началото на годината.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !