Mastodon, прекият конкурент на Twitter, вече има над 10 млн. активни потребители

Стефан Николов Последна промяна на 22 март 2023 в 13:18 529 0

Mastodon Twitter

Снимка Battenhall/Unsplash

Mastodon, прекият конкурент на Twitter, вече има над 10 млн. активни потребители

Съперникът на Twitter, социалната мрежа Mastodon вече има над 10 млн. регистрирани потребители. Платформата стана много известна след като Мъск купи и пое управлението на Twitter през месец октомври миналата година. Редица влиятелни хора и известни личности се прехвърлиха към базираната в Германия социална мрежа Mastodon понеже имаха опасения, че докато Мъск реформира Twitter е възможно изтичане на чувствителна информация.

Mastodon достигна 10 милиона акаунта благодарение на значителното увеличение на регистрациите. Според компанията Notebookcheck в момента в тази социална мрежа има по около 1500 регистрации на час. Преди това "нормалният" за Mastodon растеж беше на ниво 200 регистрации на час, а рязкото увеличение на тази цифра се случи на фона на активните действия на Мъск в Twitter. Според експертите сега няма очевидна причина за подобни скокове, но ръстът на аудиторията продължава. Изданието предполага, че хората може би преминават към Mastodon от Twitter, защото виждат в действията на Мъск желание да се съсредоточи върху платените услуги, за да може до края на годината Twitter да излезе на печалба. Но това е само една от теориите.

Основателят, главният изпълнителен директор и водещ разработчик на платформата Mastodon Еуген Рочко уточни, че в началото на тази седмица Mastodon е имала 10 млн. акаунта. Според тази статистика социалната мрежа има над 4500 акаунта с много висока активност.

Да добавим, че Mastodon е отворена социална платформа, в която само за 10 дни след като Мъск купи Twitter, се регистрираха около 500 хил. потребители. До края на ноември броят на акаунтите в тази социална мрежа нарасна до 2.5 млн. По това време Рочко заяви, че все повече журналисти, политически фигури, писатели, актьори и най-различни организации се прехвърлят в Mastodon.

Mastodon изглежда и работи по подобен начин като Twitter, но за разлика от платформата, която вече е собственост на Мъск, Mastodon е съвкупност от различни, независими сървъри, притежателите на които самостоятелно осигуряват тяхното финансиране.

Тези дни Mastodon отново привлече вниманието на медиите, понеже се появи информация, че са изтекли личните данни на потребителите на тази социална мрежа. Оказа се, че срещу основния сървър Mastodon.social е осъществена мощна кибератака, а по-късно потребителите бяха информирани, че трети лица са имали достъп до съобщенията, осъществявани само от абонатите на Mastodon. Направеният анализ показа, че от тази хакерска атака са пострадали около 6000 души, като са изтекли само част техните съобщения; персоналните данни не са били засегнати.

Съоснователят на Basic Tutorials съобщи в своя блог, че най-вероятната причина за това изтичане е била „неправилната конфигурация“, без да уточнява за каква точно конфигурация става дума. Но създателят на Mastodon Рочко потвърди тази информация и заяви пред медиите, че неправилната конфигурация е била забелязана на 24-ти февруари тази година. Проблемът е отстранен само за половин час, а проверката показва, че изтичането е започнало на 2-ри февруари.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !