Мъск: Starlink за самолети е като домашен интернет

Стоян Ненов Последна промяна на 21 октомври 2022 в 20:15 1242 0

Starlink Aviation

Снимка SpaceX

Starlink Aviation

SpaceX обяви, че започва да предлага нова услуга за сателитния си интернет Starlink. Тя ще е специално за самолети от гражданската авиация, коментираха от компанията.

Услугата няма да е евтина, но ще предлага високоскоростна връзка. Starlink Aviation ще осигурява до 350Mbps за всеки самолет, което позволява на всички пътници едновременно да стриймват видео. Времезакъснението ще е около 20ms, което ще направи интернет връзката подходяща дори за VPN, онлайн гейминг, видеоразговори и други подобни дейности, които изискват качествен достъп.

В типичния си стил, Мъск коментира в Twitter, че „интернетът в самолетите ще се усеща като интернет достъпа ви у дома“. Компанията допълва, че покритието на услугата е глобално, тъй като винаги има поне няколко сателита в обсег. Освен това услугата може да се използва по време на движение по пистата, излитане и кацане. Единственото изискване е оборудването на Starlink да има директен „поглед“ към небето.

Въпросното оборудване ще струва 150 000 долара на самолет. Те се заплащат еднократно, но в сумата не е включен монтаж. SpaceX казва, че той може да бъде извършен от собствените екипи на авиокомпаниите или от препоръчан от нея партньор. Оборудването включва Aero Terminal, който се монтира върху фюзелжа и е разработен така, че да е максимално лек и опростен, за да може да се поддържа лесно и да се впише в рутинните проверки без да забавя процеса. Дават се и две точки за безжичен интернет достъп.

SpaceX ще предлага няколко плана, като месечната такса започва от 12 500 долара и достига 25 000 долара на самолет. Компанията казва, че няма дългосрочни договори и всички планове са с неограничен трафик. Освен това абонаментът включва и пълна гаранция на оборудването. SpaceX вече приема заявки, като доставките на оборудването ще започнат в средата на 2023 г.

Компанията планира да издаде допълнителни сертификати за над 10 от най-популярните бизнес и регионални самолети. Постепенно тя ще разширява списъка с още модели.

Услугата има и нужните разрешения от американската Федерална комисия по комуникации. Ars technica отбелязва вече поне две авиокомпании са заявили интерес. Една от тях е Hawaiian Airlines, която по-рано тази година е заявила, че ще предлага услугата на Starlink в самолетите си при това безплатно за пътниците.

Другата авиокомпания е JSX Air, като тя участва и в тестовете на Starlink Aviation с два самолета. Компанията казва, че е много доволна от резултатите и планира да предложи услугата постепенно във своите 77 самолета.

Услугата на Starlink има голям потенциал. От години гражданската авиация изпитва трудности да предложи адекватен интернет достъп по време на полет, въпреки че това е едно от основните желания на клиентите. SpaceX иска да превърне Starlink в глобален интернет доставчик и да разчита на приходите от услугата, за да финансира амбициозните си космически мисии, включително Starship и полетите до Марс.

Реализирането на тези цели е с дългосрочен хоризонт, като компанията търси най-различни възможности. Тя кандидатства и за финансиране от 885 млн. долара от FCC за изграждането на интернет инфраструктура в извънградски райони, но не спечели гранта. В момента компанията обжалва решението, като смята, че аргументите на FCC не са достатъчни и притеснението, че средната скорост на Starlink е започнала да спада с увеличаването на клиентите, не е основателно, като технологията ще се справи с предизвикателствата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !