Лесно можем да си помогнем в намирането и наблюдаването на Starlink сателитите

Offnews Последна промяна на 12 февруари 2022 в 16:48 1203 0

Starlink

SpaceX много бързо изгражда своя сателитен интернет Starlink. За да може целия свят да получи широколентов достъп до онлайн услугите, социалните мрежи и съвместния онлайн разум, космическата компания на Илън Мъск вече изведе в орбита около Земята над 2000 комуникационни сателита. Този проект предизвика и предизвиква огромен интерес, но има и една отрицателна страна - Starlink сателитите, особено тези от първо поколение, твърде силно отразяват слънчевата светлина и от това тяхното ниво на яркост е много високо. Тази излишна светлина на небето пречи на учените да изучават космоса с помощта на своите телескопи и сега редица астрономи се изказват против новия сателитен интернет.

Противопоставянето на SpaceX и учените се следи от целия свят, като едновременно с това мнозина си задават въпроса дали не могат да видят сателитите на Илън Мъск на небето с невъоръжено око или по някакъв съвсем лесен начин? Преди време движението на първото поколение сателити Starlink можеше лесно да се види и да се проследи наистина с невъоръжено око. Но днес ситуацията се усложни, понеже новото поколение интернет спътници от този тип е направено по такъв начин, че те съвсем слабо отразяват светлината и е по-трудно да бъдат забелязани. Интересно е, че има няколко метода, благодарение на които тези космически апарати могат сравнително лесно да бъдат забелязани.

Как същност изглеждат Starlink сателитите

SpaceX извежда интернет сателитите на Starlink с помощта на своята ракета за многократно използване Falcon 9. Теглото на всеки един от тези сателити е 260 кг и Falcon 9 може наведнъж да изведе до 60 от тях. Илън Мъск вече получи решение от регулаторните органи за извеждане в съответните орбити на 12 000 от тези сателити и се опитва да направи това колкото се може по-бързо. Ето защо не е за учудване, че тяхното извеждане в космоса често пъти е по няколко пъти в месеца.

Веднага след като бъдат изведени извън земната атмосфера, интернет сателитите на SpaceX образуват дълга светеща линия. Само че да забележат това явление могат малко хора и затова си има редица сериозни причини. Първо, сателитите остават в такава подредба за съвсем кратко време, след което с помощта на собствените си двигатели поемат към работните орбити, откъдето започват да получават и изпращат данни. Второ, SpaceX създаде следващото поколение на своите сателити с име VisorSat, които отразяват много по-малко светлина и по-трудно се забелязват от земната повърхност.

Ето как лесно можем да открием и видим сателитите на Starlink

Въпреки че VisorSat сателитите отразяват много по-малко светлина, те все още могат да бъдат забелязани. За тази цел могат да бъдат използвани няколко онлайн услуги, които подсказват кои космически апарати от този тип в момента прелитат над точно определен регион от повърхността на Земята.

Онлайн услугата Find Starlink

Най-лесната онлайн услуга за следене сателитите на Starlink е Find Starlink (findstarlink.com). След като попаднете на сайта е необходимо просто да въведете името на вашия град. Компютърната система веднага показва информация за най-близките полети на Starlink сателити над този регион. Друг важен момент е, че Find Starlink показва яркостта на прелитащите отгоре сателити и тяхната максимална височина. За по-голямо удобство се предлагат и съответните приложения за Android и iOS, които извеждат уведомления когато наближава прелитането на тези космически апарати. Самият сайт показва предупреждение, че точността е в рамките на 10 минути.

Онлайн услугата Heavens Above

Втората онлайн услуга за следене на Starlink сателитите e Heavens Above (heavens-above.com). Тя е малко по-сложна за използване, но предоставя информация и за другите намиращи се в орбита космически апарати. В началото е необходимо да се зададе града, от който ще бъде извършвало наблюдението.

След това може да се отиде към уеб страницата, в която излишните космически апарати са филтрирани и се виждат само сателитите на Starlink. По подразбиране сайтът показва информацията за наскоро изведените в орбита комуникационни спътници. В този случай е напълно възможно на предложената таблица нищо да не се вижда, понеже те още не са заели местата си. Ето защо е необходимо да бъде избрано да се показват данните и от другите изстрелвания на Falcon 9.

Това е информацията на Heavens Above за София за периода от 12 до 13 февруари за Starlink сателитите от групата G4-6, изстреляна на 19 януари тази година

В самата таблица се показват видимостта и яркостта. Колкото са по-ниски тези показатели, толкова по-добре се вижда съответният обект. В идеалния случай това би трябвало да бъде отрицателно число.

Онлайн услугата Heavens Above предлага и мобилно приложение за Android. Но нейният създател Крис Пит (Chris Peat) отделя повече внимание на сайта и поради тази причина неговите функции са повече и са по-подробни.

Да добавим, че наблюдението на Starlink сателитите е най-добре да става при ясно време. По-удачно е да се излезе извън пределите на града, понеже ярките градски светлини създават страхотен светлинен шум, на фона на който не се виждат дори и големите звезди, а Starlink сателитите в тези условия нямат никакъв шанс. Но за тази цел може да помогне използването на почти всеки евтин телескоп. Не е нужна мощна оптика и може да бъде взет на практика всеки модел от AliExpress със сравнително високи оценки и добри отзиви.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !