"Кръстник на изкуствения интелект" Джефри Хинтън напуска Google, защото смята, че внедряването на AI е опасно

Стефан Николов Последна промяна на 03 май 2023 в 14:19 1009 0

Geoffrey Hinton

Снимка Johnny Guatto / University of Toronto

"Кръстник на изкуствения интелект" Джефри Хинтън напуска Google, защото смята, че внедряването на AI е опасно

Джефри Хинтън, пионер в областта на изкуствения интелект и дългогодишен ръководител на изследователското звено за изкуствен интелект на Google, подаде оставка, като се позова на нарастващата загриженост относно етичните последици от технологията, за чието създаване е помогнал. Той е убеден, че в дългосрочен план изкуственият интелект ще премахне не само рутинната работа, но вероятно и самото човечество. "Това нещо наистина може да стане по-умно от хората и това няма да се случи след 30-50 години, а много по-бързо", каза той, обяснявайки мотивите си за тази постъпка.

Хинтън, заедно с още двама "кръстници на изкуствения интелект", получи наградата "Тюринг" през 2018 г. за фундаменталната си работа, довела до сегашния бум на изкуствения интелект. Сега той заявява, че отчасти съжалява за работата на живота си. Хинтън, който работи в Google повече от десетилетие, е уведомил компанията за оставката си през месец април, а миналата седмица е разговарял директно с главния изпълнителен директор Сундар Пичай, пише New York Times. Не се съобщават подробности за техния разговор.

Ученият се присъедини към Google, след като интернет гигантът придоби компанията, основана от Хинтън и двама негови студенти, единият от които по-късно стана главен учен на OpenAI. Хинтън и неговите студенти разработиха невронна мрежа, която се научи да разпознава обикновените обекти като кучета, котки и цветя след анализа на хиляди снимки. Именно тази работа в крайна сметка доведе до създаването на ChatGPT и Google Bard.

В интервю за NYT Хинтън заяви, че е бил доволен от начина, по който Google се справя с технологията, докато обаче Microsoft не стартира новия Bing с поддръжката на OpenAI, което поставя под въпрос основната дейност на Google. Според Хинтън една толкова ожесточена конкуренция не може да бъде спряна, което ще доведе до появата на толкова много фалшиви изображения и текстове, че никой няма да може да определи къде е истината и къде са лъжите. Главният учен на Google Джеф Дийн се опита да смекчи тези твърдения: "Ние както преди прилагаме много отговорен подход към изкуствения интелект (AI). Непрекъснато се учим, за да разберем рисковете, които възникват, и също така смело въвеждаме необходимите иновации“.

В Twitter Хинтън разясни позицията си, като отбеляза, че е напуснал Google не за да критикува компанията, а за да говори за опасностите от изкуствения интелект, без да се замисля как това се отразява на Google. "Google е действала много отговорно", пише той.

Хинтън е най-загрижен за разпространението на информацията. Той се опасява, че в дългосрочен план изкуственият интелект ще премахне рутинната работа, а може би и самото човечество, тъй като ще започне да пише и управлява собствения си код.

"Това нещо наистина може да стане по-умно от хората - само няколко души вярваха в това. Повечето хора считаха, че това е много далеч в бъдещето. Лично аз мислех, че това ще стане след 30-50 години или дори повече. Сега не мисля така", казва Хинтън по време на интервюто.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !