Корабът Thor използва ториев ядрен реактор

Offnews Последна промяна на 01 май 2022 в 12:44 363 0

Concept-design-ULSTEIN-THOR-research-operations_eee182e9d7662257c73de021b4df49fb

Норвежката корабостроителна компания Ulstein представи своя нов изследователски и спасителен кораб Thor, който използва ядрен реактор, базиран на разтопени ториеви соли. Корабът може да се използва и като голяма мобилна станция за захранване и зареждане на най-новите круизни лайнери, задвижвани само с акумулаторни батерии, благодарение на което няма отрицателно въздействие върху околната среда.

Дължината на кораба е 149 метра, като на неговата палуба са разположени площадки за вертолети, противопожарна техника, спасително оборудване, работни катери, автономни подводни средства, дронове, кранове, лаборатории, зала за брифинги и други.

В ядрените реактори с разтопени течни соли (molten salt reactor, MSR) се използва гориво, разтворено в разтопен флуорид или хлорна сол, които в подобна среда генерират топлина, както и охлаждаща течност. Има най-различни концепции за изграждане на MSR ториеви ядрени реактори, но не се съобщава какво точно е използвано при кораба Thor.

За демонстрация възможностите на Thor, компанията Ulstein представи концепцията Sif за създаването на експедиционен круизен лайнер с дължина 100 метра и нулеви вредни емисии. Това е концептуален модел, който може да предлага безшумни круизи с нулеви емисии в отдалечените региони, включително в арктични и антарктични води. Този морски съд ще използва акумулаторни батерии от следващо поколение, които ще се зареждат в морето с помощта на кораба Thor, работещ с помощта на ториев ядрен реактор.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !