Колко достъпен е WordPress и може ли всеки да има сайт на тази платформа

Александър Александров Последна промяна на 17 май 2023 в 20:08 412 0

WordPress
WordPress

През последните години една безплатна онлайн платформа успешно превзема света и позволява на милиарди хора и фирми да представят пълноценно себе си и дейността си онлайн. Не, това не е някоя от популярните социални мрежи, които използваме ежедневно, а системата за управление на съдържанието в интернет WordPress.

Тази платформа, на която днес работят над 40% от сайтовете по света, съществува от 2003 година. Развива се от широка общност от разработчици и през годините бързо се превръща от платформа за безплатни блогове в пълноценна система за изграждане на уебсайтове от всякакъв вид – корпоративни сайтове, медии, портали, онлайн магазини и разнообразни други проекти.

През 2010 г. собствеността върху платформата е прехвърлена към WordPress Foundation, което гарантира нейното развитие като независима система с отворен код, върху която се развиват множество различни частни играчи. Именно тази значима промяна обезпечава през годините развитието на мащабната екосистема от допълнителни функционалности (плъгини), шаблони (теми) и услуги около WordPress, която в крайна сметка е причина за бурното развитие на платформата и превръщането й в днешния интернет хегемон.

„Любопитно е, че въпреки този впечатляващ успех, напоследък WordPress става дори още по-достъпна за широката публика. Въвеждането на новия редактор на блокове Gutenberg улеснява допълнително работата с платформата от хора без технически познания. Именно това развитие налага на дневен ред въпроса - Възможно ли е днес всеки да има свой WordPress сайт?“ - посочва Цветелина Георгиева, маркетинг мениджър в българската хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Компанията от години подкрепя развитието на WordPress у нас, интегрирала е платформата в своята хостинг администрация, позволявайки на всеки да си създаде сайт с няколко кликвания. Затова и около 80% от сайтовете, хоствани от нея, са създадени именно с тази система. В добавка фирмата е разработила и множество инструменти за по-лесно управление на WordPress сайтове и повишаване на тяхната сигурност и ефективност, като WordPress Manager. Компанията подкрепя активно и общността около тази платформа, както и много събития в тази сфера у нас.

Друг важен фактор, който повишава достъпността на платформата за българските собственици на сайтове е въведената от СуперХостинг.БГ услуга Професионална WordPress поддръжка, която помага на собствениците на сайтове с бегли технически познания или пък на онези, които нямат време да се погрижат за проблеми със сайтовете си. Това разширява допълнително възможностите за стартиране на онлайн бизнес или създаването на разнообразни други креативни проекти в дигиталното пространство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !