Китайският технологичен гигант Tencent пуска новата си система с изкуствен интелект - Hunyuan

Павлин Луканов Последна промяна на 07 септември 2023 в 16:29 353 0

Tencent

Снимка Tencent

Китайският технологичен гигант Tencent пуска новата си система с изкуствен интелект - Hunyuan

Сферата на технологиите с изкуствен интелект се разрасна неимоверно през последната година. Разбира се като своеобразен детонатор за това подейства пускането през 2022 г. на чатбота ChatGPT на компанията OpenAI. Неговият успех накара много големи технологични компании да обмислят създаването на собствени големи езикови модели (LLM), а тези с разработки в тази насока, да им дадат приоритет.

Разбира се такива интереси имат и някои китайски компании, като наскоро Baidu пусна собствената си разработка. Сега и друг регионален технологичен гигант, Tencent обяви, че компаниите в холдинга вече използват собствения LLM модел с изкуствен интелект (AI), който е наречен Hunyuan. Дългоочакваната премиера на продукта се случва насред надпреварата за върховенство в сектора между китайските компании.

Tencent, китайският технологичен гигант, собственик на социалната мрежова платформа WeChat, дори проведе демонстрация пред публика на живо. Това се случи в рамките на конференция Global Digital Ecosystem Summit в Шънджън, като по наличните данни Hunyuan вече е в основата на над 50 от продуктите и услугите на холдинга.

Вицепрезидентът на компанията споделя, че към юли в Китай вече е имало над 130 големи езикови модели. Това означава, че битката вече е започнала. Tencent е най-високо оценяваната интернет компания в Китай, а по нейни данни Hunyuan има над 100 млрд. параметъра и е обучен с над 2 трлн. токена. За сравнение GPT-3 AI моделът на OpenAI съдържа 175 млрд. параметъра към 2020 г., а Llama 2 на Meta е със 70 млрд. към 2023 г.

Според Tencent моделът е способен да провежда разговори на китайски и английски, като е по-добър от ChatGPT в области като създаване на дълъг текст с хиляди думи и решаване на определени проблеми. Моделът също така има с 30% по-малко „халюцинации“ спрямо Llama 2, добавят от Tencent. Въпросните халюцинации са случаите, в които AI моделите генерират невярна информация, но я представят като факт.

От компанията заявиха, че корпорациите в Китай вече могат да използват Hunyuan през публичната облачна платформа на компанията и да го настройват за собствени нужди. Те добавят още, че моделът поддържа широк набор от функционалности, включително изображения, копирайтинг, разпознаване на текст, потребителска поддръжка и т.н. Те могат да са от полза в ключови сектори като финанси, обществени услуги, социални мрежи, елетронна търговия, транспорт и др.

Hunyuan е свързан с 50 от собствените продукти на Tencent, включително Tencent Cloud, Tencent Marketing Solutions, Tencent Games, Tencent финтех услуги, Tencent Meeting, Tencent Docs, Weixin Search, QQ Browser и т.н.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !