Китай увеличи двойно нивото на локализация на своето оборудване за производство на чипове

Стефан Николов Последна промяна на 25 септември 2023 в 18:50 299 0

China Chips

Снимка cnsphoto

Китай увеличи двойно нивото на локализация на своето оборудване за производство на чипове

На фона на ограничителните мерки на САЩ, целящи да забавят развитието на полупроводниковия сектор в Китай, според съобщенията в медиите Китай е увеличил нивото на локализация на своето полупроводниково оборудване с над 40%. Това съвсем не е малко.

Изданието Digitimes заяви, че самоосигуряването на Китай с полупроводниково оборудване се е удвоило през последните две години, като степента на локализация на оборудването за вакуумно нанасяне и окисляване е надхвърлила 50%. По данни на SEMI степента на локализация на полупроводниковото оборудване в Китай е 21%, а през 2022 г. тя ще нарасне до 35%.

Според данни, публикувани от Digitimes Asia, във веригата на доставки на техника за производството на полупроводници в Китай, включваща оборудване, литография, опаковки и тестване, производителите на оборудване за полупроводници имат най-високо ниво на научноизследователска и развойна дейност сред производителите. През последните две години и половина медианният коефициент на R&D на китайските производители на полупроводниково оборудване остава над 10%, малко по-висок от този на основния производител SMIC.

Делът на компанията Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc China (AMEC) в научноизследователската и развойна дейност е средно над 13% през последните две години и половина. През разглеждания период китайската Naura Technology е изразходвала 11% от приходите си за разходи за научноизследователска и развойна дейност. Поради естеството на индустрията за проектиране на чипове, китайските конструкторски бюра имат по-високи нива на R&D, отколкото литографската секция и производителите на оборудване за чипове.

Според аналитичен доклад, публикуван от State Street Global Advisors, озаглавен "Semiconductor Localisation: China Makes Advances" (Локализацията на полупроводници: Китай постига напредък), самодостатъчността на Китай в областта на полупроводниците се дължи на големия вътрешен пазар, силната правителствена подкрепа, големите възможности за научноизследователска и развойна дейност и подкрепата на капиталовия пазар.

Според Hankyoreh степента на локализация на полупроводниковото оборудване в Китай нараства бързо, като Naura и AMEC са се сдобили с необходимите им технологии чрез държавна инвестиционна подкрепа и са увеличили степента си на локализация в различните технологични области. Въпреки това, според Ddaily, Китай все още разчита на редица чуждестранни технологии в областта на литографията, които представляват около 60% от времето и около 35% от разходите за производство на полупроводници, като степента на локализация на литографското оборудване в тази сфера все още е едноцифрена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !