Китай излезе на второ място по добив на биткойни

Offnews Последна промяна на 21 май 2022 в 18:22 556 0

image_1652818135_60748356

Китай си върна второто място в световния добив на криптовалута, въпреки че миналата година в Поднебесната излезе закон за забраната на тази дейност.

Според статистиките на Кеймбриджкия Център за алтернативни финанси (CCAF) за периода от септември 2021-ва година до месец януари 2022-ра делът на САЩ в световния добив на криптовалути възлиза на 37,48%, което е пряк показател на изчислителната мощност, използвана за добив на цифрова валута, като по-голямата част от тази мощност се използва за добив на биткойни. След кратковременния спад, който се наблюдаваше след промените в китайското законодателство, хешрейтът на Поднебесната се върна към значенията си от миналата година, а след това продължи да расте и да поставя рекорди.

Според информацията на CCAF, след миналогодишната забрана на добива на криптовалути в Китай, сега страната внезапно демонстрира внезапен пик на активността, явно заради скрит добив и сега е на второ място в света по този параметър с дял от 21,11%.

През месец май миналата година Пекин положи сериозни усилия в противодействието срещу криптовалутите. Но местните криптоминьори продължиха да работят чрез VPN мрежите. Това означава, че може би в статистиките на CCAF могат да се появят грешки, понеже те се базират на данните от геолокацията.

Според CCAF, на трето място е Казахстан с дял от 13,22%, следван от Канада (6,48%) и Русия (4,66%).

 

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !