Киберпрестъпниците забогатяха през 2021 г. благодарение на криптовалутите

Offnews Последна промяна на 17 февруари 2022 в 12:59 623 0

Iran bans cryptocurrency mining for 4 months amid power cuts

Към края на 2021 г. киберпрестъпниците са разполагали с над 11 милиарда долара в криптовалути. Това е значителен ръст спрямо 3 милиарда в края на предходната година, сочат данни на Chainalysis.

Най-доходоносни са били кражбите, които представляват 93% от състоянието в крипто портфейлите на престъпниците. Това представлява стойност около 9.8 милиарда долара.

Данните на Chainalysis идват след анализа на това какви обеми валути са в портфейли свързани с хора и организации извън закона. Това включва портфейли, които получават средства от търговия в даркнет, рансъмуеър и измами.

Освен новопридобитите валути, вече натрупаните такива са вдигнали стойността си през 2021 г. В анализа се отбелязва, че през годината измамниците са били мотивирани да ликвидират добитите незаконно средства през предходните години.

Chainalysis отбелязва, че криптовалутите са запазвани със 75% по-малко време спрямо предходната година. Най-бързо се разделят с тях престъпниците зад рансъмуеър атаките. Те ги запазват средно за 65 дни.

Дори търговците в даркнет са съкратили значително това време. Интересно е, че средствата не са защитени в портфейлите на престъпниците, тъй като правоохранителните органи постоянно добиват достъп до такива.

През 2021 г. са конфискувани значителни средства. Има изгледи, че това ще продължи и през 2022 г. като вече се вземат и NFT.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !