Към 2030 година квантовите компютри ще успеят да разбият алгоритъма SHA-256, използван при биткойна

Offnews Последна промяна на 04 февруари 2022 в 15:50 406 0

Quantum Computers Could Crack Bitcoin Security by the 2030s

Британските учени от университета в Съсекс прогнозират, че през следващото десетилетие изчислителната мощност на квантовите компютри ще достигне ниво, което ще даде възможност да бъде разбит алгоритъмът за хеширане SHA-256. Именно този алгоритъм се използва при криптовалутата биткойн за защита на блокчейна и за доказване на извършената работа при емитирането.

Днешните квантови компютри не са в състояние да хакнат SHA-256 алгоритъма. Британските специалисти пресметнаха, че квантов компютър с 1,9 милиарда кубита (квантови бита) могат да разбият защитата на биткойна само за 10 минути. Ако този хипотетичен квантов компютър има 317 милиона кубита, то процесът на разбиване на алгоритъма ще продължи един час, а ако кубитите са 13 милиона, то този процес ще продължи едно денонощие. За сравнение, квантовите компютри от днешен ден разполагат с десетки или най-много с малко над сто кубита. Така например,  квантовата система IBM Eagle разполага със 127 кубита.

Като се вземат предвид темповете на техническото развитие и прогреса в тази област, подобни квантови компютри се очаква да се появят след около 10 години. Британските учени отбелязват, че водещата криптовалута може да премахне тази заплаха, ако премине към метод на криптиране, който е квантово безопасен. Подробни алгоритми вече са разработени, но при тях възникват сериозни проблеми с мащабирането на блокчейн мрежата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !