Изобретиха евтин и ефективен порест материал за улавяне на въглерод

Offnews Последна промяна на 26 май 2022 в 18:26 877 0

622181

Новият порест материал е направен от захар и евтини соли на алкални метали, така че масовото производство няма да е скъпо. Разработчиците са учени от Германия и САЩ, които считат, че този гъбест материал ще е най-ефективен за ограничаване на емисиите на парниковите газове и прахови частици от електроцентралите, работещи с въглища.

През последните сто години водещият метод за улавяне на въглерода бе процесът на аминово изчистване на отделяните от въглищните електроцентрали газове. Амините са органични съединения, производни на амоняка, съдържащи азот. Но кислородът във въздуха ги разрушава при всеки цикъл, което налага непрекъснатото добавяне на амини, а това значително оскъпява процеса.

Германските и американските учени са подходили по друг начин. Те са открили, че чрез кипване на глюкозни молекули, циклодекстрини, заедно със соли на алкални метали във вода, е възможно да се получи гъбест материал, чиито пори надеждно задържат въглеродния диоксид, но дават възможност на други газове да преминават без забавяне.

Новият материал не само изключително ефективно улавя въглеродния диоксид от изгорелите газове. Чрез несложна промяна на структурата и характеристиките на новия материал той може да се използва и за други цели. Например за улавяне и съхраняване на въглеродния диоксид от станциите, работещи от природен газ, както и от въздуха.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !