Изкуственият интелект в помощ срещу предизвикателствата породени от електромобилите

Павлин Луканов Последна промяна на 01 юни 2024 в 11:15 504 0

ev

Снимка Ralph Hutter/Unsplash

Изкуственият интелект в помощ срещу предизвикателствата породени от електромобилите

Един от големите проблеми пред удобното използване на електромобилите е постоянното притеснение по отношение на зареждането. С навлизането на технологиите с изкуствен интелект (AI) обаче това може да се промени.

Нови инструменти с AI могат да предоставят на доставчиците на услуги данни в реално време, които да направят електроенергийната мрежа и зареждането на електромобили по-надеждно. Поне това показва ограничено проучване проведено от Института за транспортни изследвания на Университета на Мичиган (UMTRI) и стартъпа Utilidata.

Учените използват изкуствен интелект, за да анализират потребителското поведение при зареждане на електромобили, с надеждата, че данните могат да подобрят изживяването както за потребителите, така и за мрежите. Досега те са установили, че зареждането може да извлича енергия непоследователно и да намали качеството на захранване, което може от своя страна да повреди оборудването за зареждане.

Всичко това, освен загубата на енергия, може да доведе и до повредени зарядни станции, а това от своя страна е голяма неприятност за шофьорите. Способността за откриване и предсказване на подобни проблеми чрез AI може значително да промени ситуацията. Модели с изкуствен интелект биха могли да дадат на данни към операторите за това как зареждането ще повлияе на мрежата. Освен това е възможно да бъдат давани съвети на шофьорите за това къде и кога да заредят автомобила си.

От UMTRI разкриват, че работят съвместно с North American Electric Reliability Council с цел да доразвият програмата си. В своето проучване учените са монтирали измервателни адаптери с платформата на Utilidata с изкуствен интелект Karman в шест зарядни станции в Университета в Мичиган. Karman анализира свойствата на електричеството и други динамики между март и юни 2023 г. Авторите на изследването са инсталирали устройства и на електромобилите на често зареждащите потребители за проследяване на навиците им.

Както можете да се досетите проектът е в много ранен етап, но учените се надяват, че ще може да е от помощ за потребителите в бъдеще, в което на пътя ще има много повече електромобили. В САЩ електропреносната мрежа е сравнително остаряла и вече изпитва затруднения във връзка с ръста в нуждите от центрове за данни за AI, крипто копачи и технологиите за зелена енергия. Един от основните проблеми е предсказването на това къде ще бъдат зареждани електромобилите.

В момента внезапният скок в дадена точка може да е проблемен, но при наличието на данни в реално време е възможно нещата да се подобрят. Проучването отчита и наличието на практика от потребители да продължат да зареждат електромобилите дори при пълна батерия, което води до прегаряне на проводници и трансформатори. Освен това зарядните станции намаляват качеството на електроенергията когато токът не е в идеално параметри.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !