Изкуственият интелект на Google вече поема търсачката ѝ

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 11 май 2023 в 17:12 79119 0

AI Snapshot

Снимка Google

Изкуственият интелект на Google вече поема търсачката ѝ чрез т.нар. AI Snapshot

Изкуственият интелект (AI) на Google най-накрая ще поеме все повече функции в търсачката на технологичния гигант. Интеграцията ще е подобна на тази на Microsoft, които включиха ChatGPT в резултатите на Bing. Това става чрез отделно прозорче, което има за цел да предостави контекст на резултатите от дадено търсене.

Google демонстрираха новата функция по време на нейната конференция за разработчици I/O на 10 май. При задаване на даден въпрос в Google Search, например „Защо квасеният хляб е все още популярен?“ излизат традиционните резултати под формата на линкове с кратко описание под тях. Но над списъка се появява оранжев правоъгълник, който първо с мигащи букви е изписано „Генеративният AI е експериментален“. Няколко секунди след това в същото пространство се изписват по няколко параграфа с допълнителна информация и контекст свързан с въпроса. Например, колко вкусен е квасеният хляб, неговите пробиотични възможности и др. От дясната страна се появяват и линкове с източниците, които са използвани за това обобщение генерирано от AI-а на Google.

Google описва тази функционалност като AI Snapshot. Тя е генерирана изцяло от езиковите модели на компанията и използва информация от отворения интернет. Технологичният гигант изрично подчертава, че целта на техния генеративен AI е да бъде колаборативен и всеки използван източник на данни да бъде изрично посочван и кредитиран.

Интеграцията на генеративния AI в търсачката на Google е най-голямата визуална и техническа промяна в нея от много години насам. Тя допълва значително резултатите и предоставя цветни допълнения към добрия-стар списък с резултати. Генеративният AI на Google стъпва в общи линии на две решения на технологичния гигант – PaLM 2 и Multitask Unified Model (MUM). Промените няма да засягат само десктоп версията и но тази за мобилни устройства.

Има и няколко уловки. За да можете да използвате AI Snapshots трябва да добавите новата функционалност на търсачката наречена Search Generative Experience (SGE) в също новия Search Labs. Също така, не всички търсения ще бъдат съпроводени с AI резултати. Това ще става, само тогава, когато изкуственият интелект прецени, че подобен контекст ще бъде от полза за потребителите и придава добавена стойност. Освен това, някои засега чувствителни теми, като например такива съврзани с личното здраве и финанси за момента ще бъдат игнорирани от AI интерфейса.

Във всички случаи, интеграцията на генеративен изкуствен интелект е огромна крачка напред за търсачката на Google. Еволюцията на най-популярния инструмент за изследване на мрежата включи постепенно от единствено линкове, още снимки, видеа, подкастове, новини и много други. Сега се добавя контекст и тематичен обзор на резултатите. Моделът на Google е все още и в началото на своите възможности, които постепенно ще се разширяват. Крайната цел е да може да се даде максимално подробна и релевантна информация на потребителите. Каквото по принцип е и самото предназначение на търсачката.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !