Изкуствен интелект се бори с фалшивите обяви за имоти в България

Проблемът с фалшивите обяви се атакува от няколко отдела в prop-tech платформата за имоти по различни начини

OFFNews.bg Последна промяна на 08 декември 2022 в 07:13 1001 0

Ai
Ai

Родните платформи за недвижими имоти исторически имат проблеми с актуалността на информацията. От части трудността на решение на проблема от друга бизнес модела на подобен тип портали правят този проблем още по-силно изявен в големите градове на България.

Сайтът за обяви за недвижими имоти Реалистимо се заема с това предизвикателство по различен начин с технология, като проблема се атакува от няколко отдела в prop-tech платформата за имоти по много различни начини.

Програмистите използват изкуствен интелект в арсенала си

С падането на цената за трениране на невронни мрежи става все по-лесно използването им за маркиране на голямо количество данни. В Реалистимо десетки хиляди обяви с техният текст и снимки се преглеждат от изкуствен интелект за да бъдат правилно маркирани и описани. Така платформата започва да различава вида информация върху снимката като например дали това е снимка на фасада, интериорна снимка или схема на разпределение на имота. В същото време ИИ може да съпостави снимката с други имоти и да направи предположение за процента съвпадение.

При разглеждане на обявите на недвижими имоти в София в сайта за имотни обяви Реалистимо, посетителите предпочитат да видят както новите публикувани имоти, така и оферти които са актуални и с по-пълна информация. Правилното подреждане на обявите също е част от алгоритъма за филтриране на обяви.

Мета данни на снимките на имотите

Снимачната техника и дори всеки стандартен смарт телефон оставя следи върху всяка заснета снимка. Като започнем от по-стандартните мета данни като GPS координати и стигнем до по-трудните за идентифициране маркери по тип камера и други мета данни. Така всяка снимка освен визуалната информация разполага с набор от допълнителна информация която става част от инструментите за борба с фалшивите обяви.

Краудсорсинг информация

Дори маркетинг екипът се включва в лова на фалшиви обяви в платформата. Служителите които анализират статистическите данни на посетителите и на хората с активни акаунти в сайта за обяви забелязват активността на професионалните брокери на недвижими имоти. Един брокер с опит зад гърба си много лесно може да идентифицира проблемите обяви. Наблюдавайки това, от Реалистимо създават лесен начин за подаване на сигнал за некоректна обява. Така системата лесно събира краудсорсинг информация за да маркира обявите с проблеми. Разбира се не всеки сигнал има еднаква тежест и това прави този метод да подлежи и на ръчна проверка.

Рейтингова система

Всичката тази информация както и много други данни се събират в база данни за продължителен анализ. Така с времето системата има все по-пълна информация относно регистрираните потребители, както и качеството на публикуваната информация и така могат да се вземат решения относно действия на ниво акаунт в системата.

Девиации от статистиките за имоти

Пазара на имоти е обикновено в крак с последните ценови тенденции. Така лесно могат да се определят ценовите диапазони според типа имот, екстрите на жилището както и основните параметри на сградата които формират цената.

В Реалистимо статистически модул се грижи за дефинирането на тези тенденции както и горната и долната им граница. Така лесно може да се определи обява която се различава със статистическо значение от границите и да се маркира като оферта с потенциален проблем.

Това са само част от способите, с които може да се изчисти индекса от проблемни имотни обяви, за да може един потенциален купувач да избира от реални обяви и актуални оферти.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !