Южна Корея удължава живота на старите си атомни електроцентрали

Offnews Последна промяна на 06 април 2022 в 16:48 397 0

Kori Nuclear Power Plant Unit 2

На фона на зараждащата се световна енергийна криза, корейският концерн Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), който е оператор на 21 южнокорейски атомни електроцентрали, инициира процедура за удължаване на технологичния живот на енергоблока на атомната електроцентрала Kori Nuclear Power Plant Unit 2. По принцип работата на тази АЕЦ трябваше да приключи през месец април следващата година, но новото правителство на страната предвижда въвеждането на редица нови технологии и технологични мерки за увеличаване на жизнения цикъл на все още работещите енергийни блокове.

Тази атомна електроцентрала бе включена към енергийната мрежа на страната през 1983 година. На 4 април 2022 година KHNP представи доклад на Комисията по ядрена безопасност на Република Корея по въпроси, свързани с безопасността и с възможността за удължаване на технологичния живот на АЕЦ Kori Nuclear Power Plant Unit 2.

Комисията ще провери представените данни, след което KHNP ще подаде заявка за извършването на необходимите процедури. Ако проектът бъде одобрен от комисията, както и от Корейския институт за ядрена безопасност, атомната електроцентрала ще може да работи до 2033 година.

Към днешен ден в Южна Корея работят 24 атомни електроцентрали, като 10 от тях ще свършат ядреното си гориво до 2030 година. Сега става ясно, че на фона на задаващата се мащабна енергийна криза експлоатационният срок на тези АЕЦ-и ще бъде значително удължен.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !