Италия забрани TikTok, заради смъртта на 10 годишно момиче

Offnews Последна промяна на 24 януари 2021 в 19:41 8678 0

TikTok

Италианското ведомство за защита на личните данни е блокирало достъпа до младежката социална мрежа TikTok за потребители, чиято възраст не може да бъде ясно удостоверена. Решението е взето след като 10 годишно момиче е починало в страната по време на т.нар. "предизвикателство със задушаване", проведено в социалната мрежа.

Т.нар. choking challenge или choking game представлява изключително опасна "игра", при която деца умишлено ограничават достъпа си до кислород, за да изпитат състояние на еуфория. Жертвите на ужасяващото предизвикателство по света вече са стотици. А с разпространението на социалните мрежи то набира още повече популярност.

В конкретния случай италианските власти насочват вниманието си към причините 10 годишно момиче да е потребител на TikTok. Условията за ползване на китайската социална мрежа изискват нейните потребители да са най-малко на 13 години. На практика обаче тя не полага достатъчно усилия за да изиска удостоверяване на тяхната възраст.

Според италианската агенция за защита на личните данни, е прекалено лесно деца на по-малка възраст да се регистрират в платформата с фалшива рожденна дата. В същото време много от тях не са в състояние да се пазят и да оценяват опасностите в интернет, което според официални лица на Апенините е довело до трагичния развой на събитията.

Според законодателството в страната, децата под 14 години могат да се регистрират в социални мрежи само ако е на лице съгласие на родителите. Това изискване също е нарушено от TikTok. В добавка китайското приложение за споделяне на видео не предвижда и предупреждения за различни рискове и друга информация, насочена към децата.

Компанията не съобщава също и подробности за своята политика по съхраняване на личните данни - нито за какъв период ги съхранява, нито как опазва и анонимизира чувствителната за потребителите информация, нито как я прехвърля извън границите на Европейския съюз.

Блокирането остава в сила до 15 февруари и от TikTok ще трябва до тогава да отговорят на редица въпроси, поставени от регулатора. От социалната мрежа за сега не разкриват как ще процедират по случая. Нейни представители се ограничиха само до коментар, че сигурността е "абсолютен приоритет" за TikTok и че компанията не позволява никакво съдържание, което "окуражава, промотира или възхвалява" опасното поведение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !