Иран забрани добива на биткойни понеже електрическата енергия в страната не достига

Offnews Последна промяна на 27 май 2021 в 12:03 5761 0

Iran bans cryptocurrency mining for 4 months amid power cuts

Иранските власти наложиха забрана за добив на биткойни, както и на всички други криптовалути, с продължителност четири месеца, понеже при този процес се изразходва изключително много електрическа енергия. Забраната влиза в сила веднага и ще продължи до 22 септември тази година. Президентът на страната Хасан Рухани съобщи пред медиите, че 85% от оборудването за добив на криптовалути използва електрическата енергия незаконно, понеже криптоминьорите работят без необходимия лиценз.

Това решение бе взето на фона на започналото изключване на електрическата енергия в Иран при пикови натоварвания на мрежата, които възникват заради невижданите летни жеги. Въпросът е и до голяма степен политически, понеже пред прага на предстоящите избори властите бяха сериозно критикувани за неспособността си да осигурят електрическа енергия през този важен период.

Според данните, публикувани от аналитиците на Reuters, делът на Иран е около 4,5% от цялата изчислителна мощност за добив и използване на биткойни. Досега се считаше, че от добива на водещата криптовалута се печелят стотици милиони долари и по този начин страната може да избегне някои от санкциите наложени от западните страни. Но когато електрическата енергия е недостатъчно, всичко изглежда по друг начин.

Към днешен ден биткойнът се търгува при цена 38 838 щ. долара, като през последните 24 часа основната криптовалута има спад от 2,79%.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !