Intel вгражда нови AI контролери в Meteor Lake процесорите

Стефан Николов Последна промяна на 01 септември 2023 в 15:09 299 0

Intel Faveros

Снимка Intel

Intel вгражда нови AI контролери в Meteor Lake процесорите

Процесорите от фамилията Meteor Lake, които ще се появят на пазара до края на тази година, ще бъдат първите в потребителската серия на Intel в които е интегриран хардуерен модул с изкуствен интелект (AI). Това стана ясно по време на конференцията Hot Chips. Въпреки че все още има много въпроси относно ползите за потребителите, сега вече знаем, че изкуственият интелект ще работи директно в процесора.

AI ще се използва за управление на захранването. Той ще определя колко енергия трябва да се подава на процесора при определено работно натоварване. Това ще даде възможност на чипа да преминава по-бързо от един режим на потребление към друг. Вследствие на това процесорът ще стане по-енергийно ефективен.
Най-очевидното решение за повишаване на отзивчивостта на системата е увеличаване на производителността, което изисква подаване на повече енергия към чипа. Това ще му позволи да работи по-бързо и следователно да изпълнява задачите по-бързо. Въпреки това, след като дадена задача бъде изпълнена, процесорът трябва да определи кога тази задача е наистина завършена и след това да премине в състояние на ниска консумация на енергия. Тази технология се нарича "Динамично мащабиране на напрежението и честотата" или DVFS.

Intel за първи път приложи основните елементи на тази технология в своето шесто поколение процесори Core (Skylake). Там тя се наричаше Speed Shift. При тях тази функция отговаряше за превключването на процесора от активно състояние с висока консумация на енергия към режим на готовност с по-ниска консумация на енергия. Нейните възможности обаче бяха ограничени до определени сценарии на използване. Така например тя работеше предимно при отваряне и затваряне на уеб браузъри.

В Meteor Lake възможностите на AI алгоритъма да управлява процесорната мощ значително ще се увеличат. Алгоритъмът вече "разбира" и може да предвиди кога и как потребителят ще отвори дадена уеб страница, ще я превърти, ще я затвори и ще отвори друга. Същият алгоритъм за мониторинг ще се използва и за редица други задачи. Разликата е, че AI алгоритъмът на новите процесори се е обучил самостоятелно. И въз основа на това е извел по-подробни модели на поведение от тези, които Intel е програмирал преди това в същия Skylake.

Според Intel, новият AI модул ще увеличи скоростта на превключване между различните режими с минимум 35%, като по този начин консумацията на електрическа енергия ще достига 15% и процесорите ще станат по-икономични. Нещо повече, следващите поколение централни процесори на Intel, поддържащи тази технология, ще бъдат още по-икономични.

В сегашния си вид изкуственият интелект, който ще се използва в процесорната фамилия Meteor Lake, няма да може да се самообучава. Той ще бъде готов модел, вече обучен да се справя с конкретните сценарии в широк спектър от работни натоварвания. Може би в бъдещите поколения този ИИ ще се адаптира към сценариите на конкретния потребител, което ще направи процесора още по-ефективен.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !