Има ли смарт крави или как IoT променя земеделието и животновъдството

Offnews Последна промяна на 15 март 2023 в 17:25 915 0

Qnectd
Qnectd

През последните години технологиите за “Интернет на нещата” (Internet of Things -IoT) неусетно навлязоха във всевъзможни сфери на съвременния живот, сред които транспорта, здравните услуги, умните домове, автомобили, дори домашните електроуреди. Земеделието също не прави изключение от тази тенденция и днес в тази толкова важна област от живота се извършват изключително динамични промени. Вече съществуват цели умни ферми, в които дейностите са модернизирани и свързани с дигитални интерфейси.

"В наши дни всичко в едно земеделско стопанство може да бъде свързано и да му бъде добавена интелигентност - от тракторите и складовете, до по-големите селскостопански животни. Всичко това

дава на земеделските стопани по-добър поглед

върху множество обекти на огромна територия в реално време, създавайки по-добри условия за отглеждане на животни и култури, за управление на складове и редица други дейности" - обяснява Христо Атанасов, съосновател на българската IoT компания Qnectd.

Тя предлага множество IoT продукти и цялостни решения в области като умните домове, умните офиси, свързания транспорт, умните градове, училища, ферми и фабрики. За растениевъдството и животновъдството в частност българският екип внедрява решения за мониторинг на метеорологичните условия и влажността на почвата, автоматизация на поливните системи, мониторинг на въздуха (температура, влажност, газове) в оранжериите,

локализиране на едър добитък

на свободна паша, следене на вътрешната температура на животните и множество други важни за тяхното здраве показатели.

В Qnected работят с някои от най-иновативните технологии в областта на мрежите и комуникациите, но не ги използват самоцелно. Всички те се внедряват с цел да помогнат на фермерите не само да оптимизират своята работа, а и за ранно откриване на възникнали болести при животните и др.

Сред най-новите сензори на компанията например има такива, които след като се погълнат от една крава могат да изпращат информация за нейното здравословно състояние направо на смартфона на собственика или ветеринаря. По този начин те могат да си спестят часове обикаляне по пасищата и да реагират много по-бързо, когато в стадото възникне проблем.

Истински смарт крави,

които могат значително да оптимизират работата на едно земеделско стопанство и да му спестят ненужни разходи и време. И не на последно място по този начин животните могат да бъдат защитени при поява на болести, като още първите разболели се могат да се отделят от стадото, за да не застрашават останалите.

IoT технологиите са застъпени сериозно и в други софтуерни решения на компанията. Qnectd предлага например IoT решения за умен град, които могат да оптимизират редица процеси, да спомогнат за ранното откриване на проблеми и най-вече - да спестят сериозни бюджети. Сред тях са мониторинг на въздуха в градска среда, мониторинг и управление на улично осветление, мониторинг на ВиК мрежи, откриване на течове и аварии, интелигентно сметосъбиране, мониторинг на служители, умно паркиране и др.

По отношение на умните сгради компанията предлага IoT решения за мониторинг и автоматизация, които могат да намалят разходите, да оптимизират процеса по подръжка и да идентифицират рано проблеми като наводнения, пожари, мухъл и др. В портфолиото й има сензори за мониторинг и управление на разходите за енергия, мониторинг на натовареността на сградата – брой хора и тяхното местоположение, качество на въздуха в затворени помещения, алармиране за изтичане на газове и неприятни миризми, позициониране на служители и активи и др.

Иновативната българска компания предлага и пълен комплект услуги за изграждане на цялостни IoT решения и LoRaWAN свързаност без значение от местоположението. Това означава, че дори и при даден обект да липсва подходяща инфраструктура, компанията би могла да изгради такава около него. Повече информация за нейните решения има тук.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !