Илон Мъск въвежда нови правила за справяне с фалшивите новини в X

Мария Иванова Последна промяна на 01 ноември 2023 в 14:13 488 0

X

Снимка Unsplash

Илон Мъск въвежда нови правила за справяне с фалшивите новини в X

Илон Мъск обяви, че публикации, разпространяващи фалшиви новини в платформата X (бившия Twitter), няма да бъдат включвани в програмата за споделяне на приходи от реклама. Милиардерът подчерта, че решението му е част от по-големите му амбиции за ограничаване на дезинформацията в интернет.

Новата актуализация на социалната мрежа има за цел да провокира по-голяма отговорност сред създателите на съдържание и да насърчи предоставянето на по-надеждна информация на потребителите. Според нея, създателите на съдържание в X няма да получават заплащане за публикации, които са обект на фактологична проверка и са получили забележки от общността.

Промяната в правилата на платформата предизвика смесени реакции сред потребителите. Според критиците на инициативата забележките на общността може да се използват не само за коригиране на неточна информация, но и за други цели, които не са свързани с борбата срещу дезинформацията.

Други потребители подкрепят идеята и дори предлагат допълнителни мерки за наказание на авторите, чиито публикации често са критикувани от общността. Някои от предложенията включват публично показване на броя забележки на профилите на тези потребители или намаляване на видимостта на техните публикации в алгоритъма на X.

Функцията “Забележки на общността” (Community Notes) първоначално беше въведена от бившия изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси през 2021 г. като средство за опровергаване на лъжливи туитове.

През юли платформата стартира програма за споделяне на приходи със създателите на съдържание, която им позволява да получават възнаграждение за рекламите, появяващи се в техните теми. За да могат да печелят от програмата, потребителите трябва да отговарят и на конкретни критерии, включващи абонамент за Twitter Blue, притежание на Stripe акаунт за плащания, над 5 милиона прегледа на публикациите им месечно и др.

Промяната в програмата за споделяне на приходи на X идва в контекста на множество предизвикателства, пред които е изправена платформата след придобиването ѝ от Илон Мъск за 44 млрд. долара през миналата година. Неотдавна Европейският съюз започна разследване и отправи предупреждение за начина, по който социалната мрежа се справя с дезинформацията по отношение на конфликта между Израел и Хамас.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !