Илон Мъск: Starlink ще има глобално покритие през август

Offnews Последна промяна на 30 юни 2021 в 12:23 4768 0

SpaceX is targeting Wednesday, January 20 for its seventeenth Starlink mission

В своя реч по време на Мобилния конгрес в Барселона, Илон Мъск сподели интересни детайли свързани със сателитната широколентова услуга Starlink. Най-важното е, че тя ще има покритие в световен мащаб, с изключение на Полюсите, от август.

Starlink вече функционира в около 12 страни, като всеки месец се добавят нови. Услугата разчита на над 1500 сателита в ниска орбита. Те са изведени в орбита от компанията SpaceX.

Услугата има над 69 000 активни потребители и се разраства бързо. Очакваме потребителите да достигнат над 500 000 в рамките на 12 месеца, добавя Мъск.

Изграждането на цялата система Starlink може да струва до 10 милиарда долара на SpaceX. Услугата не е предназначена за всички, а за между 3% и 5% от населението. Месечният абонамент е 99 долара.

За да се използва тя е нужно и оборудване на стойност 499 долара. То обаче струва на компанията 1300 долара и към момента тя го продава на загуба. Компанията обаче разработва и по-достъпни устройства за достъп, които могат да са с цени дори до 250 долара.

Благодарение на това, че сателитите са разположени в ниска околоземна орбита е възможно постигане на латентност, която се доближава до тази на оптичния и 5G достъп до Интернет. Скоростите на изтегляне също ще са съпоставими.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !