Илон Мъск планира да изгради най-големия суперкомпютър в света в Мемфис

Новото съоръжение ще бъде изградено след набирането на 6 млрд. долара

Мария Иванова Последна промяна на 09 юни 2024 в 18:03 715 0

Илон Мъск планира да изгради най-големия суперкомпютър в света в Мемфис

Снимка Steve Jurvetson/Flickr

Илон Мъск планира да изгради най-големия суперкомпютър в света в Мемфис

Стартъпът за изкуствен интелект на Илон Мъск - xAI обяви плановете си за изграждане на ново съоръжение в Мемфис, в което да се помещава “най-мощния суперкомпютър в света”. Този ход е част от стратегията на компанията да увеличи капацитета си в областта на изкуствения интелект.

За целта Мъск и екипът му в xAI работят в тясно сътрудничество с представители на властите в щата Тенеси от началото на март, за да планират новата си фабрика. Според Тед Таунсенд, президент на Greater Memphis Chamber - местна организация с нестопанска цел, финансирана от частната бизнес общност в града, това ще бъде „най-голямата многомилиардна инвестиция в историята на град Мемфис“.

Въпреки обещаващите перспективи за новото съоръжение, много подробности все още остават неизвестни. “Общата стойност на проекта и броят на работните места, които ще бъдат създадени, все още не са разкрити” - посочва Тед Таунсенд.

Властите в Мемфис обсъждат и възможността да предложат на xAI данъчни облекчения или други бизнес стимули, за да привлекат проекта в града. Тези подробности обаче все още не са уточнени.

Говорителят на кмета на Мемфис Пол Йънг също отказа да даде подробности за цената на проекта, работните места и данъчните стимули, като заявява, че тези подробности „все още се разработват“.

Мъск превърна xAI в свой приоритет през последната година в стремежа си да не изостава от конкурентите, сред които са OpenAI, Google на Alphabet Inc. и Meta Platforms Inc. Основният продукт на компанията - чатботът с изкуствен интелект, наречен Grok, е наличен в социалната мрежа X. Според описанието му, той е „създаден да отговаря на въпроси с малко остроумие и има бунтарска жилка“. Мъск описва Grok и като контрапункт на чатботовете на другите компании.

За да подпомогнат визията му за бъдещето на изкуствения интелект, от стартъпа xAI наскоро обявиха ново финансиране от 6 млрд. долара с рисков капитал. Това оценява компанията на повече от 24 млрд. долара, включително с новия инвестиционен капитал.

В презентация за инвеститорите от месец май, Мъск спомена плана си за създаването на „гигафабрика за изчисления“ в Мемфис. Според информацията, той се надява, че новата фабрика ще бъде завършена до есента на 2025 година.

Суперкомпютърът на стойност няколко милиарда долара ще се захранва от графичните процесори H100 на Nvidia, които са едни от най-търсените чипове за изкуствен интелект. The Memphis Business Journal съобщава, че проектът може да създаде стотици работни места.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !