И Apple залага бъдещето си на изкуствения интелект

Стоян Ненов Последна промяна на 03 февруари 2023 в 16:06 523 0

Apple HQ

Снимка Carles Rabada/Unsplash

И Apple залага бъдещето си на изкуствения интелект

Изкуственият интелект (AI) определено не е нито нова тема, нито нова технология, но през последните месеци постепенно се превръща в основната отличителна характеристика за всички компании. Сред тях се присъединява и Apple.

Изпълнителният директор на компанията, Тим Кук обяви, че изкуственият интелект става „основен фокус“ на Apple, съобщава Insider. Според Кук, AI е „невероятен от гледна точка на това как може да обогати живота на клиентите“.

Кук направи изказването по време на разговор с журналисти и анализатори след представянето на финансовите резултати на Apple за последното тримесечие на 2022 г. Те не са особено добри, като са с 5% по-ниски спрямо 2021 г. и са първото годишно понижение от 2019 г. насам.

Всички отдели на Apple бележат спад на приходите без дигиталните услуги. И макар компанията вече да не дава конкретни прогнози за следващите периоди, този път тя намекна, че свиването на приходите ще продължи за основните сегменти и поне през първото тримесечие на 2023 г.

Apple ще продължи да свива и разходите. Кук споделя, че ще се оптимизират някои проекти, а освен това компанията вече е ограничила наемането на нови служители. „Вече сме много внимателни и целеустремени, когато наемаме хора“, казва Кук. Въпреки това Apple не планира да съкращава служители засега.

ИТ гигантът е известен с това, че има огромни финансови запаси, които към края на септември 2022 г. са малко над 48 млрд. долара. Те са доста по-малко спрямо предишни години, но това е заради промени във философията на компанията. Дори и тези пари са огромен ресурс, който ѝ помага да се справи с високите разходи, породени от кризите.

Солидната сума ще е от полза и за задържането на темпото на инвестиции и разработки на нови технологии. А главен фокус сред тях ще е изкуственият интелект.

„Виждаме огромен потенциал в тази технология, която може да повлияе на практически всичко, което правим. Тя ще засегне всеки продукт и всяка услуга, която имаме“, казва Кук.

За сега той не навлиза в подробности какви са плановете на Apple. Наскоро компанията пусна още една услуга в сферата – четене на книги на глас от изкуствен интелект. Apple традиционно не коментира намеренията си, но не може да скрие всичките си действия. Едно от тях е, че въпреки свиването на разходите и назначенията, в Купертино все още имат над 100 отворени позиции и обяви за нови служители, които ще работят по проекти с изкуствен интелект.

Другите ИТ гиганти също имат големи амбиции в тази сфера. През януари т.г. Microsoft обяви, че ще интегрира изкуствен интелект във всичките си услуги и ще разшири партньорството си с OpenAI, като ще инвестира още милиарди долари в компанията. Google също подготвя свой отговор на ChatGPT, който ще пусне в близките седмици, заяви нейният изпълнителен директор Сундар Пичай. И Meta работи по своя технология, която ще пусне, когато тя достигне желаното ниво на прецизност.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !