И Amazon се включва в AI състезанието със свой чатбот за бизнеса

Стоян Ненов Последна промяна на 29 ноември 2023 в 17:47 455 0

Amazon Q

Снимка Amazon

Amazon Q

Интересът към изкуствения интелект (AI) и чатботовете продължава да расте. Те се оформят като атрактивна ниша за бизнес услуги, като Microsoft и Google вече имат такива предложения. Сега и Amazon се присъединява към тях, като пуска свой чатбот за бизнеса.

Той се казва Amazon Q, като използва генеративен AI, за да помага на служителите да вършат ежедневната си работа. Q е направен специално за работни процеси и може да бъде персонализиран според конкретните нужди на всяка компания. Чрез него служителите могат да получават помощ при събиране и обработка на информация, да генерират релевантно съдържание, да задават работни въпроси и т.н.

Всяка фирма, която използва Q, ще преценява до каква и колко информация да го допуска. Тя ще може да го интегрира с над 40 корпоративни системи – от собствените предложения на Amazon Web Services (AWS), през платформи на конкурентите, бази данни, както и да го внедри в Slack и други канали.

Amazon казва, че Q е изграден от самото начало с мисъл за повишена киберсигурност и защита на данните. Затова фирмената информация, която е споделена с него, няма да се използва от Amazon за обучение на алгоритмите. Фирмите също ще имат максимален контрол над бота, включително и ще могат да персонализират как той да се държи и каква информация да споделя с ползвателя на базата на неговата длъжност и ниво на достъп до съответни данни. Администраторите ще могат да решават и дали Q да отговаря на по-общи въпроси или да бъде строго профилиран само за конкретната дейност.

„Генеративният изкуствен интелект има потенциала да стимулира технологичен прогрес, който ще промени начина, по който хората правят всичко – от търсене на информация и изследване на нови идеи до писане и изграждане на приложения“, казва д-р Свами Сивасубраманиан, вицепрезидент на AWS с ресор данни и изкуствен интелект.

Amazon Q ще може ад се използва и от програмисти. За тях има отделно ниво на Q, което включва повече и специализирани възможности. Ботът ще може дори автоматично да модифицира изходния код на приложение на базата на написаните нови функции от програмиста.

Стандартната версия на Amazon Q ще струва 20 долара на месец за един потребител. Версията за програмисти ще е 25 долара. И в двата си варианта е по-евтина от директните си конкуренти - Duet AI за Google Workspaces и Copilot за Microsoft 365. Услугата ще е достъпна само за корпоративни клиенти.

„Amazon Q ще промени играта за клиентите на AWS, които имат множество опции за услуги и те често се припокриват. AWS устоя на желанието да направи отделен AI асистент за всяка услуга в своето портфолио и в резултат на това очаквам Q да стане популярен както сред разработчиците, така и сред облачните администратори“, пише Стивън Дикенс, вицепрезидент и практически ръководител в анализаторската компания Futurum Group, в коментар за CNBC.

Amazon също изтъква, че сред първите ползватели на Q са големи имена като Accenture, BMW Group, Gilead Sciences, Mission Cloud и други. Разбира се, собствените програмисти на компанията също имат достъп до системата. Amazon казва, че с нейна помощ екип от петима програмисти е успял да ъпгрейдне 1000 приложния от Java 8 до Java 17 в рамките на едва два дни, което значително съкращава сроковете за пускане на услуги и функции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !