Хостинг услугите в България през последните 12 месеца със стабилен ръст

44% от интернет потребителите у нас вече пазаруват онлайн. Най-предпочитаната платформа за създаване на уебсайтове е WordPress

Offnews Последна промяна на 21 февруари 2023 в 20:23 852 0

Хостинг

Снимка Pixabay

Хостинг

24-процентов ръст на годишна база при премиум хостинг услугите – т.нар. управляеми виртуални сървъри (Managed VPS) отчита българската компания СуперХостинг.БГ. Най-масовата хостинг услуга – споделеният хостинг, от своя страна, поддържа устойчиви темпове на растеж, като 3 години след пандемията все повече бизнеси я припознават като достъпно решение за своето онлайн присъствие. По данни на компанията, над 90% от новозакупените акаунти споделен хостинг през изминалата година са с инсталиран WordPress, което затвърждава водещата роля на тази безплатна платформа с отворен код.

Най-големият български хостинг доставчик отчита също и устойчиви нива на новорегистрираните и активните домейни. Сред основните двигатели за развитието на онлайн сегмента е електронната търговия, като делът на интернет потребителите, които пазаруват онлайн, вече е 44 процента.

“През последната година наблюдаваме 24% ръст на активните Managed VPS. Част от тях са закупени от разрастнали се бизнеси, които имат нужда от по-голям хостинг и се възползват от нашата премиум услуга с експертна поддръжка” – посочва Цветелина Георгиева, маркетинг мениджър в СуперХостинг.БГ. Тя разяснява още, че управляемите виртуални сървъри представляват хостинг услуга, при която потребителите получават достъп до независим сървър, с инсталиран контролен панел, денонощна техническа поддръжка и регулярен бекъп на съдържанието.

Повишено търсене на .bg и .eu домейни, за сметка на .com

Друга тенденция, която екипът на българската хостинг компания отчита, е пренасочването на интереса на потребителите от .com (поради многото вече заети имена) към .bg и .eu домейните. Те все още запазват водещите си позиции, но се наблюдава и разширяване на предпочитанията към нови домейн зони като .online. Конкретно това разширение бележи 45% ръст в новите регистрации през 2022 г. в сравнение с 2021 година. От СуперХостинг.БГ определят тенденцията като положителна и показваща, че собствениците на уебсайтове осъзнават колко е важно да притежават втори и трети домейн – като защита от нелоялната конкуренция, както и като възможност за по-лесно откриване от страна на потребителите. Допълнително предимство е, че при новите домейн разширения много от имената все още са свободни.

От хостинг компанията отчитат също 12% ръст на инсталираните SSL сертификати към 1 януари 2023 г. на годишна база, както и 19% ръст на активните сайтове, създадени с помощта на платформата Сайт билдър.

Сред ключовите причини за ръста на пазара на хостинг услуги е развитието на електронната търговия. По данни на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) 44% от интернет потребителите в България пазаруват онлайн през 2022 г., спрямо 42% през 2021 г. и 2020 г., както и 31% през 2019 година. Според асоциацията, 40.5% от лицата на възраст 16 – 74 г. са купували стоки/услуги по Интернет за лични цели през последните 12 месеца. Най-големият процент онлайн купувачи е в Североизточна България – 38.4 процента.

Най-поръчвате онлайн стоки са дрехите – 81.3%, следвани от нощувките в хотел – 30.5%, спортните стоки (30.4%) и козметиката (27%). По данни на Националния статистически институт (НСИ) 87.3% от домакинствата в страната са имали достъп до интернет през 2022 година, а 79% от българите използват интернет регулярно – ежедневно или поне веднъж седмично. Лицата, използващи интернет за лични цели, най-често провеждат телефонни и видео разговори през онлайн приложения – 67.3%. 63.4% от тях участват в социални мрежи. А 60.2% търсят и намират информация за стоки и услуги в мрежата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !