Google въвежда функция за четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome

Мария Иванова Последна промяна на 19 юни 2024 в 16:57 780 0

Google въвежда функция за четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome

Снимка Wikimedia Commons

Google въвежда функция за четене на уеб страници на глас в браузъра Chrome

Технологичният гигант Google въвежда нова функция за своя популярен браузър Chrome за Android. Тя е наречена “Слушай тази страница” ("Listen to this page") и предлага възможност да се слуша съдържанието на уеб страниците на глас.

Функцията е особено полезна за потребители, които предпочитат аудио формати или имат затруднения при четенето. С интуитивни контроли за възпроизвеждане, подобни на тези в музикалните и подкаст плейъри, “Слушай тази страница” позволява лесно управление на аудио потока.

Потребителите могат да спират на пауза, да регулират скоростта на четене и дори да прескачат секции от текста с интервали от десет секунди. Възможно е също да бъдат променяни гласа и езика на четене. В момента функцията поддържа няколко езика, включително английски, френски, немски, арабски, хинди, испански, украински и други.

Тя е налична във версия 125 на приложението Chrome за Android. За да проверите дали разполагате с нея, отидете на страница с много текст, след което докоснете менюто с три точки и "Listen to this page", което трябва да се появи точно под опцията "Translate" (Превод).

Google работи по тази функция от няколко месеца и сега виждаме по-широкото ѝ разпространение. Тя беше забелязана за първи път в бета версия през януари, но сега изглежда се разпространява сред повече потребители с Chrome 125.

До скоро, потребителите, които искат да превърнат текст от уеб страница в аудио, трябваше да се обръщат към асистентите Google Assistant за Android и Siri за iPhone. Този процес изискваше излизане от браузъра Chrome и влизане в съответното приложение.

С новата функция, Google интегрира аудио четенето директно в браузъра, което позволява на потребителите да останат в него, без да се налага да преминават към друго приложение. Така, с едно докосване на екрана, те могат да активират четенето на страницата и да продължат да слушат, докато разглеждат други табове или дори когато екранът е заключен.

Тъй като "Listen to this page" не е официално разпространена (всеки достъп, който може да имате в момента, е предварителен), по нея вероятно все още се работи. Поради това Google може да направи още промени или дори да добави нови функции, преди да я пусне напълно.

За потребителите, които предпочитат да изчакат официалното пускане на пълната версия, приложението на Google "Режим на четене" остава чудесна алтернатива. Safari за iPhone също има подобна функция, наречена "Listen to Page", която чете уеб страници с гласа на Siri и разполага с много от същите контроли като тези на Google.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !