Google улеснява премахването на лични данни от резултатите при търсене

Павлин Луканов Последна промяна на 06 август 2023 в 18:59 223 0

Google Blurring settings

Снимка Google

Google улеснява премахването на лични данни от резултатите при търсене

Google обяви, че въвежда няколко обновления в търсачката си, които са предназначени да улеснява потребителите в управлението им за това каква информация свързана с тях се появява в резултати при търсене. Миналата година компанията пусна инструмент (резултати за теб/results about you), с който могат да се премахват резултати включващи телефонен номер, адрес или мейл. Сега от компанията обновяват въпросния инструмент като го правят по-ефективен.

В идните дни там ще бъде добавено ново табло, което ще известява за наличието на нови лични данни, които се появяват в търсачката. При получаване на известие ще можете бързо да изискате от Google да премахне въпросните резултати.

По-рано през годината компанията въведе и функционалност в Google One, която може да търси информация в dark web и да проверява дали потребителските ви данни са изтекли при пробив в някоя база с данни. Обновлението на гореспоменатия инструмент изглежда работи по подобен начин. Добрата новина е, че опцията работи проактивно и няма да е необходимо вие да проверявате ръчно.

Достъпът до този инструмент става през приложението Google, влизане през профилната снимка и избор на „results about you“, както и през специалната страница на компанията. Ако изпробвате сега обаче, няма да намерите опцията, тъй като засега тя е налична само в САЩ и на английски. От компанията обаче планират скоро да направят функционалността достъпна и в други региони и за други езици.
Междувременно Google обновява и системата, която помага на потребителите да премахват неприлични снимки със себе си. От компанията от доста време предлагат възможност за изискване за премахване на снимки, които са заснети без съгласието им, но сега тази опция обхваща и тези направени със съгласие. Посочва се, че политиката не се прилага към съдържание, което се използва от потребителите с комерсиална цел.

Има и случаи, в които собствениците на сайтове могат да докладват за снимки от други източници. Премахването на такова съдържание от резултатите в търсачката няма да го изтрие изцяло от уеб пространството, но ще направи откриването му от хората по-трудно. За да направите това потърсете „request removals“ в центъра за помощ на Google.

Това обаче не е всичко, тъй като Google въвежда подобрения и при родителския контрол и SafeSearch. От този месец Google ще замъглява неприлични снимки (които са определени като съдържание за възрастни или графично съдържание с насилие) в резултатите за търсене по подразбиране. Това е ход, който беше обявен по-рано през годината. Ще можете да изключите SafeSearch през настройките си.

Завършваме с последната добавка, а именно по-лесният достъп до функциите за родителски контрол директно при търсене. Ако търсите за термини като „google parental controls“ или „google family link“ ще видите информационно поле, което показва, как да регулирате настройките.

Тези нововъведения очакваме да се появят през идните седмици, като се надяваме ще са достъпни и за потребителите в България.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !